Плажа у Улцињу међу најбезбеднијим за кајт сурфинг

УЛЦИЊ: Кајт сурфинг, односно сурфовање уз помоћ падобрана последњих година све се више развија у Црној Гори где је љубитељима екстремних спортова доступан на Великој плажи у Улцињу која, према речима инструктора Немање Шкобића, спада у топ три најбезбеднијих места на свету за савладавање ове спортске вештине.
ulcinj, tanjug
Фото: Tanjug/ R.Prelić, arhiva

Реч је о спорту у којем возач управља змајем (кајтом) који му служи као једро како би се помоћу ветра, стојећи на дасци, кретао по води, а Шкобић, који већ десет година ради на плажи у Улцињу, каже да је велики број оних који су прошли обуку за тај спорт.

Да би се савладали основни кораци, потребно од осам до десет сати, а за курс се пријављују како деца, тако и старији, рекао је Шкобић.

Истакао је да Велика плажа у Улцињу, која је дуга око 13 километара, спада у топ три најбезбеднијих места на свету да се савлада кајт сурфинг, а један од разлога за то је пространост плаже.

"Ширина и дужина плаже, као и дужина плићака у коме нема корала, стена, дрвећа, далековода савршени су услови за кајт сурфинг", рекао је Шкобић и додао да сезона обуке креће почетком маја и траје до почетка октобра.

Обука се, каже, врши у више фаза, основни кораци се уче на песку, а након тога се прелази у море.

Осим у Улцињу, навео је да је кајт сурфинг популаран у многим земљама широм света међу којима су Вијетнам, Мароко, Бразил...

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести