ПУНО ЈЕ ТОГА ЛЕПОГА У СТАМБОЛУ, најпосећенијем граду на свету! Ипак, две локације су посебно АТРАКТИВНЕ, а Срби једну од њих просто ОБОЖАВАЈУ (ФОТО)

ИСТАНБУЛ: Према најновијим истраживањима најпосећенији град на свету током 2023. године био је Истанбул.
s

Модерна метропола, али и историјска ризница привлачи на стотине хиљада посетилаца из читавог света, а смањењу њиховог броја нису утицале ни елементарне непогоде попут земљотреса ни потенцијална опасност од терористичких напада. Једна од најпосећенијих локација у овом турском граду свакако је неуништива џамија Сулејманија, изграђена половином 16. века на брду са ког пуца поглед на читав град и зато је са правом називају лепотицом Истанбула. Њен градитељ је чувени тадашњи архитекта Мимар Синан, који је израдио највеће монументалне грађевине у турском царству.

- Архитекта Мимар Синан на овој грађевини показао је своју неприкосновеност у тадашњем градитељству. Унутар џамије уграђен је вентилациони систем, а у времену када електрична енергија још није била ни на видику, Сулејманија је била освијетљена са 275 уљаних лампи. Посебно занимљива је његова заштита зидова од паукових мрежа. Он је свуда између лустера постављао нојева јаја, јер њихов мирис кад се сасуше тера инсекте и паукове. На самом почетку било је постављено око 300 нојевих јаја у џамију, а за ових неколико векова многа од њих су или полупана или покрадена и остало их је само око тридесетак, кеже за РИНУ туристички водич Паулина Ионота.

Фото: RINA

Незаобилзна тачка у сваком обиласку Истанбула свакако је највећа наткривена пијаца на свету. Велики Базар изграђен је почетком 15. века и успешно је одолевао свим искушењима током своје дуге историје. Данас је смештен на преко 50.000 квадратних метара и на њему можете наћи буквално све, што се каже - од игле до локомотиве.

- Посета овој пијаци за мене је била заиста несвакидашње искуство. Толико људи, толико продаваца, све је шарено и не знате где пре да погледате и шта пре да купите. Тамо вас продавци сами увлаче на њихове тезге и нуде да купите оно што су изложили. Наравно, ценкање је неизоставно то је тамо ствар традиције и обичаја, али Турци су толико вешти трговци да ви купуте толико тога мислећи да сте уштедели, а у ствари вам те ствари нису биле ни птребне. Они су прави мајстори за то, каже Иван Николић из Чачка који је обишао ову највећу пијацу на свету.

У Великом Базару смештено је чак преко 4.000 радњи, али може се приметити да занаталије традиционалне за Турску полако губе примат у односу на модерне трендове. Тако да уколико посетите ово место, немојте се изненадити кад све оно што видите по бутицима, продавницама и онлине схоповима по друштвеним мрежама у Србији тамо угледате и купите чак и десет пута јефтиније. Патике су десет евра, тренерке исто толико, а појединичани комади летње гардеробе још јефтинији.

Фото: RINA

- Оно што је на мене оставило најјачи утисак јесу типично турски производи, попут њиховог ратлука, украсних сувенира и такозваних филџана из којих се код њих пије кафа, шољице за чај ручно урађене и украшене. Велики Базар је један велики музеј заправо где можете научити и много тога о историји Турске. Мој савет је да у Истанбул кренете са што мањим пртљагом, јер ћете се са овог пијаца вратити са много више ствари него што сте понели, додаје Иван.

РИНА

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести