Репортажа из Рима: Свуда са маскама, барови затворени

РИМ: Да сви путеви воде у Рим данас не би могло да се докаже, јер нема превише људи на улицама вечног града, а и они који се шетају у обавези су да све време носе заштитне маске, јавља извештач Танјуга.
w
Фото: Tanjug (AP Photo/Alessandra Tarantino)

Од понедељка становници Рима више нису у црвеној зони, већ у наранџастој, а то значи да су мере мало релаксираније и да су продавнице, и то не само оне прехрамбене, отворене.

Барови и ресторани су и даље затворени, али постоји могућност доставе, као и да се купи кафа или храна “за понети”, слично као и у Србији.

Забрањено је кретање ван општине пребивалишта осим из оправданих разлога, а у оквиру исте општине дозвољена је само једна кућна посета у току дана и то само за два лица која не припадају том домаћинству.

Затворени су биоскопи, позоришта, музеји и не одржавају се културне манифестације.

Све производне активности раде, ради јавни превоз, а изричита препорука је да се ради на даљину. Школе су отворене, с тим што у неким деловима где је зараза мало већа локалне власти имају овлашћења да затворе школе.

Отворене су школе само за млађе разреде, средње школе и факултети раде на даљину.

Иначе, сваког петка се преиспитују подаци и министар здравља на основу њих доноси одлуку у коју зону прелази који регион, с тим што регион мора да проведе у истој две недеље, дакле не може да се пређе рецимо из црвене у наранџасту зону после једне седмице.

Због ризика од ширења епидемије у време ускршњих празника цела Италија ће 3. 4. и 5. априла бити у црвеној зони, а то значи да је забрањено свако кретање ван куће осим из оправданих разлога и уз обавезну личну изјаву, а релаксирање мера се очекује већ 6. априла.

Сви трговински објекти осим прехрамбених, апотека, трафика и слично биће затворени.

Маске су у Италији обавезне и на отвореном и у затвореном простору, свуда је обавезна физичка дистанца, а већ неколико месеци је на снази забрана кретања од 22 часа до 5 ујутру.

У Ломбардији, која је прошле године била тема свих светских медија, због видео снимака који су кружили, а на којима се видео недостатак болничких капацитета, број заражених поново расте.

Сада су болнички капацитети оснажени, али је оптерећена интензивна нега.

Према последњим подацима, у Италији је укупно вакцинисано 10.018.265 грађана, од тога 6.875.106 првом дозом, док је 3.143.159 њих ревакцинисано. Јуче је вакцинисано 79.426 Италијана.

Кампања вакцинације не протиче како је очекивано, делимично због недовољног броја пристиглих доза, а делимично због недовољно логистичких капацитета појединих региона, као што је Ломбардија.

У Италији се имунизација спроводи вакцинама произвођача Фајзер, АстраЗенека и Модерна, а током априла се очекује да ће бити доступна и Џонсон и Џонсон, а грађани немају могућност избора вакцине.

Иначе, Италија ће увести обавезан петодневни карантин за све који долазе или се враћају из земаља ЕУ, а такође путници ће морати да се тестирају на корона вирус пре него што напусте земљу, као и након што се заврши петодневни карантин.

Италијански премијер Марио Драги и његова супруга Марија Серенела Капело јуче су примили прве дозе вакцине против вируса корона АстраЗенека.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести