Ски центри одолели корона вирусу, скијање и за празнике

БЕОГРАД: Ски центри у Србији одолели су корона вирусу, па је тако ове зимске сезоне на Копаонику, Златибору и Старој планини забележено око 370.000 скијаша, показују подаци Скијалишта Србије.
skijanje
Фото: pixabay.com

Директор Скијалишта Србије Дејан Ћика каже да је остварен и већи промет за шест одсто у односу на прошлу сезону.

И поред ситуације с корона вирусом остварили смо изванредне резултате. На Копаонику се скијало 137 дана, на Старој планини 100 дана, а на Златибору 97 дана. Иако су услови били веома тешки, радили смо пуном паром и капацитетом, потпуно безбедно, рекао је Ћика за Танјуг.

На питање да ли су забележена заражавања, будући да се у јавности коментарисало да су ски центри били “расадници” корона вируса, Ћика каже да се то више односило на “друго полувреме”, односно на кафиће што није у домену Скијалишта Србије.

Што је било до нас, ми смо одрадили. И у регуларним условима је безбедност скијаша на првом месту, а са пандемијом ми смо још појачали мере тако да смо током скијашке сезоне организовали прилаз жичарама, возили смањеним капацитетом скијаше на жицама, редари на стазама су уједно били и ковид редари, опомињали су скијаши да носе маске, напоменуо је Ћика.

Подсећа и да су скијаши сами по себи добро заштићени, али, каже, било је и неодговорних па су у неким случајевима одузимали и ски пасеве.

Наводећи да ски центри у Европи нису радили, односно да су радили само за локално становништво, Цхика каже да су Скијалишта Србије искористила прилику да домаћим скијашима, који скијају у иностранству, покажу да им се и у земљи може обезбедити све што имају и у свету.

Ми смо у протекле четири године много инвестирали у скијашке центре. Ове године смо завршили највећу инвестицију из области туризма, то је гондола која повезује туристичко насеље Брзеће са Малим Караманом. Урадили смо гаражу са 326 паркинг места, имамо најдужу вештачку стазу за скијање, променили смо систем за контролу карата, изградили преко 10 километара стаза. Све су то велике инвестиције које смо одрадили претходних година, рекао је Ћика.

Најављује и амбициозне планове за идућу зимску сеозну.

Планирамо да направимо вештачко језеро на Малом Караману, планирамо изградњу гондоле Треска која би повезала викенд насеље са Сувим Рудиштем на Панчићевом врху, али видећемо шта ћемо од тога успети да урадимо, додао је он.

Оцењује да је нова гондола на Копаонику оправдала очекивања и да је за два месеца превезла око 50.000 туриста.

Ћика је поручио скијашима да ће им бити омогућено скијање и за ускршње и првомајске празнике, тако да ће Скијалишта Србије радити од 30. априла до 4. маја, а цене ће, каже, бити са попустом од 30 одсто.

Директор Скијалишта Србије напомиње да ће летња сезона почети средином јуна, подсетивши на добро познате садржаје попут авантура парка, боба на шинама, панорамске вожња жичаром и друго.

EUR/RSD 117.2933
Најновије вести