СКИЈАТОС Мало острво са 66 плажа на 50 квадратних километара

На острво Скијатос због дугачког путовања колима и скупог трајекта из Волоса, најбоље је поћи авионом.
Дневник/ Маша Стакић
Фото: Дневник/ Маша Стакић

Међутим, по доласку на острво неопходно је да изнајмите неко превозно средство, а ми вам препоручујемо квад, мада и скутер је добра одлука ако сте вешт возач, и изаћи ће вас повољније. Ипак, пратећи Италијане, ми смо се одлучили за сигурнији четвороточкаш са великом кутијом позади у коју се могу спаковати све ствари за плажу и дневни пазар из радње.

С друге стране, квад ће вас попети на највиша брда, спровести кроз шуме и на крају без проблема проћи кроз песак, те учинити ваше путовање у најмању руку несвакидашњим. Уколико немате искуство у вожњи мотора, мали ауто ће послужити, с акцентом на “мали”: велики аутомобили се на острву једноставно не возе, јер је паркинг проблематичан.

Елем, пошто сте се моторизовали, спремни сте да истражите ово мало острво препуно борова и чак 66 скривених плажа, махом пешчаних, али до којих се не може баш свих стићи копном, те један дан издвојите за излет како бисте обишли надалеко чувену Лаларију, са белим облим камењем и кристално плавим морем, погледом баш као за разгледнице и стенама које извиру из мора, или малу плажу Диаманти.

После Лаларије, свакако најчувенија плажа овог острва, на ком је настала грчка застава, али које је последње пало у борби против пирата, на шта подсећа дворац Кастро на северу острва, који још увек крије мало тврђаву, је Кукунаријес, плажа са плавом заставом, тик поред које се налази Марата, такође почаствована да носи обележје престижне плаже.

На Кукунаријес ћете прећи дрвеним мостићем одмах поред мале луке у којој су паркиране барке, али и глисери, где ће вас дочекати патке и домаћи црни лабуд, који без проблема шета и по самој плажи, али највише обилази око барки, баш као прави чувар. На овој плажи можете изнајмити разне реквизите за плажу, упражњавати водене спортове и то је најопремљенија плажа од свих на овом малом острву, препуна кафића и таверни, прилагођена како младима, тако и породицама, и ушушкана на југу острва, где најмање дува ветар.

Фото: Дневник/ Маша Стакић

На острву ће вам највише пажње оку привући нијансе зелене и плаве, читав спектар ове две боје, нијансе колико их се само може назбројати, и онда вам поглед опет ухвати нека мало зеленија, или плавља, нежнија или дубља, тамна боја, на које очи током читавог путовања једноставно не могу да се привикну.

Као и сва острва, и Скијатос је доста ветровит, па се не дајте преварити, чак и ако планирате посету овог месеца, лако се може десити да изгорите, јер не осећате, због пријатног ветра, колико заправо сунце пржи.

Обавезно обиђите и Марату, која има само један ред лежаљки, за разлику од Кукунаријеса, пружиће вам више мира, а комплет лежаљки на свим плажама кошта од 8 до 10 евра, само је на плажи Банана 20.

Уколико сте нудиста поред плаже Банана, постоји Микро Банана која је предвиђена за оне који не воле да се купају у купаћем костиму, али уколико то нисте не дајте да вас назив збуни, па да залутате. Ипак, и на „обичним“ плажама, жене ће се често скинути у топлес, те ако вам то смета, а имате превоз, пронађите дивље плаже, које су пусте, а све уцртане на мапи коју ћу вам сваки Грк радо дати при доласку на острво.

Једна од наших препорука је плажа Кехриа, у нивоима, па можете да се сунчате на песку или трави, а туш долази право из дебла дрвета. Ову плажу често посећују и рониоци, јер крије богат подводни свет, али и пећине до којих се долази са воде.

Скоро свака плажа крије неку од таверни где можете уживати у свежој риби или морским плодовима, али коктеле можете добити само на плажама скупих хотела, јер Грци једноставно неће да се баве овом работом.

Фото: pixabay.com

Плаже које ће вам пружити предивне призоре, кристално плаво море, врели песак и купање пуно уживања су свакако Мегалос Аселинос, Мантраки, Крифи Амос, Трулос, Вромолимнос, Канапица, Агиа Параскеви, Ахладиа, Микрос Василиас, Мегали Амос, или Агиа Елени са које се види најлепши залазак сунца...

И управо у њима је чар острва, треба их све обићи, неке се наслањају једна на другу, или их дели мали залив, али цело острво се обилази за пола сата до сат, зависно од дестинације, и да ли идете пречицама, магистралом, или пак, земљаним путевима, који чине доживљај за себе, поготово ако сте изнајмили квад.

За јело вам препоручујемо таверну на плажи Лигариес, где ће вам љубазни брачни пар прочитати специјалитете дана и то управо и треба да буде ваш избор, једно од три препоручена јела, или ако сте јешни, сва три. На менију су обично дагње, шкампи и риба, наравно фришко извађено из мора, што ћете често видети на плажи, како барке пристају и вешти морнари само доносе улов у ресторане.

Најбољи гирос једе се у граду Скијатос, у чувеној Пападијаманти улици, која носи назив по домаћем писцу, као уосталом и аеродром.

Најлепше видиковце имаћете из два ресторана Панорамас, и Платанас, који се налазе на средини острва и са којих поглед пуца како на суседно острво Скопелос, тако и конктиненталну Грчку, али и на град Скијатос у ком се налази аеродром, који има једну од десет најтежих писта за слетање на целом свету и који представља атракцију за себе.

Они који се одлуче да буду смештени у самом граду, мораће да се навикну да им авиони пролећу, чини се тик изнад глава, а многобројни туристи на крају писте, коју само пут дели од мора, верно чекају да усликају ову атракцију. Ови пилоти, иако је то правило само у Србији, заиста зауслужују аплауз при слетању, јер су мајстори свог заната.

Скијатос се прилагођава вама и ви њему, без обзира на године и жеље, те тако можете изабрати омиљену плажу на којој ћете до краја летовања уживати или кренути у авантуру звану “изнајмити чамац”. Послужила нас је срећа да се после два месеца, због јаких ветрова који дувају с мора, крајем августа могло обићи цело острво. На нашу несрећу, почела је бура, али смо имали спремног капетана за све ситуације, који нас је на сигурно вратио уз мало муке и тако нам омогућио анегдоту за препричавање. Капетан је иначе вожњу савладао на Дунаву, што је важно рећи, те је још више показао своје умеће на отвореном мору.

Маша Стакић

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести