Туристичка сезона у Хрватској и рекордна и катастрофална 

ЗАГРЕБ: Званичних информација о ефектима овогодишње туристичке сезоне у Хрватској још нема, али се последњих седмица много говори о њеном подбачају у неким местима на Јадрану, посебно на острвима, где је, како каже, број гостију драстично пао у односуна прошлу годину. 
dubrovnik, pixabay
Фото: Pixabay

Медији пишу да је се у Хрватској ове године догодио својеврсни феномен према којем је сезона истовремено рекордна, али и катастрофална.

Према последњим званичним подацима, комерцијални смештај у Хрватској у мају је користиило 1,6 милона туриста или 4,5 посто мање него у истовреме прошле године, а број ноћења је пао за 14,6 посто, на нешто више од 4,9 милиона.

Према подацима Државног завода за статистику, у првих шест месеци туризам бележи раст долазака, али нису представљени сви подаци, преносе медији.

У комерцијалном смештају у том је месецу било око 215.000 домаћих туриста, што је 7,9 посто више него у истом лањском раздобљу, а остварили су око 486.000 ноћења, 10,1 посто више.

Истовремено је забележен пад долазака страних туриста у односу на исти месец прошле године за 6,2 посто. Притом је у исто време забележен и пад бројаноћења за 16,7 одсто.

Од страних туриста највише је било оних из Немачке, 208.000, који су остварили 973.000 ноћења. У поређењу са мајом прошле године забележен је знатан пад долазака немачких туриста, за 36,5 посто, при чему су остварили 47,8 посто мање ноћења.

Следе ноћења туриста из Аустрије, Уједињеног Краљевства (УК), Словеније, САД-а, Пољске, Француске и Низоземске. Притом, туристи из Словеније, УК-а и САД-а остварили су пораст ноћења, а они из Аустрије, Пољске, Француске и Холандије - пад.

Како показује извешће ДЗС-а, у мају ове године највише ноћења туриста остварено је у хотелима, и то више од два милиона, што је 43,2 посто од укупно остварених ноћења. У односу на мај 2018., у хотелима је остварен пораст долазака туриста за 4,4 посто, али пад ноћења за 1,7 посто.

Град с највише остварених долазака и ноћења туриста је Дубровник.

У првих пет месеци ове године у комерцијалним смештајним објектима туристи су остварили 3,6 милиона долазака и 9,9 милиона ноћења, што је пораст долазака туриста за 3,9 посто, али пад ноћења за 4,0 посто у односу на исто раздобље 2018., стоји у извешћу ДЗС-а.

Министар туризма Гари Капели је, коментаришући подбачај туристичке сезоне, рекао да треба гледати резултате остварене у целом периоду туристичке сезоне.

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести