Фабиоли Ђаноти други мандат генералне директорке ЦЕРН-а

ЖЕНЕВА:  Савет ЦЕРН-а, Европске организације за нуклеарна истраживања доделио је Фабиоли Ђаноти други мандат на функцији генералне директорке те највеће европске научне организације.
Fabiola Đanoti generalna direktorka CERNA Foto: CERN
Фото: Фабиола Ђаноти генерална директорка ЦЕРН Фото: ЦЕРН

Ђаноти је генерална директорка ЦЕРН-а од 2016. године, када је постала прва жена на челу организације, а сада и прва особа која је два пута бирана на највишу функцију.

Председница ЦЕРН-овог савета Урсула Баслер Истиче да је она током првог мандата показала велику вештину вођења те међународне научне организације, постајући узор, нарочито за жене у науци, саопштено је из Института за физику.

"ЦЕРН ће наставити да користи њено снажно вођство и искуство, нарочито за важне долазеће пројекте као што су високолуминозни Велики сударач хадрона (Large Hadron Collider, LHC), имплементација Европске стратегије за физику честица и изградња центра Сциенце Гатеwаy”, рекла је .

Генерална директорка ЦЕРН-а, Фабиола Ђаноти каже да нови мандат представља велику привилегију и огромну одговорност за њу.“Наредне године биће круцијалне за постављање темеља ЦЕРН-ових будућих пројеката и почаствована сам што ћу имати прилику да радим са свим државама чланицама, као и другим међународним партнерима и светском заједницом физичара честица", истакла је она.

Фабиола Ђаноти је докторирала на Универзитету у Милану 1989. године, а од 1994. године ради као истраживач у ЦЕРН-у.Водила је АТЛАС колаборацију од 2009. до 2013. Године, укључујући и период када су експерименти АТЛАС и ЦМС објавили откриће Хигсовог бозона.

За ово откриће 2013. године Нобелова награда из физике додељена је Франсоа Енглерту и Питеру Хигсу.Једна је од “100 најинспиративнијих жена” по избору Гардијана (2011), била је међу првих пет личности 2012. године према Тајм магазину, као и на листи “100 најутицајнијих жена” у избору Форбса 2013. и 2017. године.

Други петогодишњи мандат Фабиоле Ђаноти почиње 1. јануара 2021. године.Током њеног првог мандата Србија је примљена у пуноправно чланство ЦЕРН-а.

EUR/RSD 117.4618
Најновије вести