Фејсбук укинуо више десетина хиљада апликација

ВАШИНГТОН: Компанија Фејсбук је саопштила да је суспендовала "десетине хиљада" апликација које је направило 400 програмера у склопу истраге скандала о прослеђивању личинх података корисника ове мреже консултантској компанији "Кембриџ аналитика".
fejsbuk
Фото: Tanjug (AP Photo/Richard Drew, File)

Саопштење је стигло истог дана када су правни документи у Масачусетсу открили да је Фацебоок обуставио 69.000 апликација, преноси АП.

У већини случајева, међутим, обуставе нису уследиле после озбиљне истраге, већ зато што програмери апликација нису успели да одговоре на захтеве о траженим информацијама.

Од марта 2018. године, Фејсбук је почео да се бави апликацијама које имају приступ подацима корисника, после открића да је компанија Кејмбриџ Аналитика на тај начин користила приватне податке милиона корисника у покушају да утиче на изборе у САД.

Након избијања скандала Фејсбук је био изложен посебној пажњи америчке и европских влада, а извршни директор Марк Закерберг је позван да сведочи пред Конгресом.

Фејсбук је објавио да је истрага у току и да је до сада прегледао милионе апликација.

Компанија је саопштила да је потпуно забранила неколико апликација и поднела тужбе против неколико компанија за анализу података чија су седишта у Јужној Кореји, Сингапуру и Хонгконгу јер су направиле апликације које су заразиле налоге корисника вирусима.

Агенција за заштиту америчких потрошаца је одредила Фејсбуку рекордну казну од 5 милијарди долара, јер је преварио своје кориснике у вези заштите приватних података.

Судија је јуче упутио позив државног тужиоца Масацусетса да та друштвена мрежа обелодани имена апликација и програмера који су узимали податке од њених корисника без њиховог пристанка, као и комуникацију о тим апликацијама.

Фејсбук је открио да је идентификовао више од 10.000 апликација које "показују карактеристике повезане са већим ризиком злоупотребе података", али није именовао ниједну од њих.

Главни државни тужилац је напоменуо да је Фејсбук дозволио програмерима да интегришу најмање 9 милиона апликација у платформу од 2014. године и да је дуго дозвољавао приступ корисничким подацима, укљуцујући фотографије, радну историју, родендане и "лајкове".

"То се односи не само на људе који су инсталирали апликације, већ и на њихове Фејсбук пријатеље који то нису учинили."

EUR/RSD 117.4966
Најновије вести