Гугл наставља сарадњу с Хуавејом још 90 дана

Компанија Гугл саопштила је да ће наставити сарадњу с кинеском компанијом Хуавеј током наредних 90 дана, убрзо након што су САД привремено ублажиле неке трговинске рестрикције уведене другом највећем светском произвођачу паметних телефона.
huavej gugl, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Ова одлука дошла је после објаве да “Alphabet Inc’s Google”, кровна Гуглова фирма, објавила да прекида сарадњу с Хуавејем. Ова одлука Гугла односи се на све оне који ће тек постати власници мобилних телефона које производи Хуавеј. Кинеска компанија тако ће изгубити приступ за апдејт телефона који имају Андроид. Такође, изгубиће приступ апликацијама Google Play Store, Gmail и другим. Хуавеј ће и даље имати приступ Андроид апликацијама које су доступне кроз Android Open Source Project (AOSP) и означеним за слободно коришћење. Ипак, престаће да пружа било какву техничку подршку и сарадњу Хуавеју.

Подсетимо, прошле недеље амерички председник Доналд Трамп донео је декрет којим се забрањује америчким телекомуникационим мрежама да обезбеђују опрему од “ризичних” страних компанија, међу које је сврстао и највећег Епловог конкурента на тржишту мобилне телефоније и нових мобилних технологија – Хуавеј. Мера је усмерена и на Кину у јеку трговинских тензија са Пекингом. Амерички председник средином недеље је прогласио “ванредно стање у земљи” како би забранио, првенствено америчким телекомуникацијским мрежама, да купују опрему од страних компанија које су оцењене као ризичне, што најпре погађа Кину.

Промена мишљења и давање рока од три месеца драматичан је заокрет, али не и неочекиван. Дошао је само два дана пошто је објављено да ће бити прекинуте везе са компанијом Хуавеј да би се испоштовала одлука Трампове администрације, што јасно показује колико је Гугл свестан чињенице да би, прекидом ових односа, и његово тржиште било озбиљно пољуљано.

Америчко Министарство трговине је издало деведесетодневну дозволу америчким компанијама да сарађују с Хуавејем, како би се корисници заштитили од безбедносних ризика. - Гугл је веома добар партнер, јер размишља о решењима. Ми такође покушавамо да пронађемо решења. Забрана је ограничавајућа мера. Разговарамо о потезима за решавање рестриктивне ситуације - каже оснивач и председник компаније Хуавеј Рен Џенгфеи, док је као додатни притисак из Хуавеја стигла изјава како су последњих неколико година провели припремајући план и развијајући сопствену технологију у случају да им се блокира коришћење Андроида. Неки делови те технологије, како су рекли из фирме, већ се користе у Кини.


Нема застоја у развоју 5G технологије

Трампова уредба, како је саопштено, намерава да “заштити Америку од страних противника који активно и све више стварају и искоришћавају рањивости у информацијско и комуникацијско-технолошкој инфраструктури и услугама”. Њом се министру трговине даје моћ да “забрањује трансакције које представљају неприхватљив ризик националној безбедности”. Бела кућа ову меру образложила је чињеницом да “страни противници све више користе рањивост у услугама и технолошким инфраструктурама информација и комуникација у САД”, а управо у тој причи пронашао се Хуавеј, водећа компанија за 5G технологију у свету. Хуавеј се налази на списку предузећа с којима ће америчке компаније моћи да послују само ако за то добију дозволу од власти.


Наши стручњаци слажу се у оцени да ће се, по истеку тромесечног рока, прашина слегнути, а Трамп усмерити на неке нове “кривце” за успорен раст америчке привреде, нарочито када се пореди с Кином.

- Хуавеј има свој App Store, и ту за кориснике не би требало да буде проблема – каже стручњак за сајбер сигурност Ненад Вијатов. – Готово сам сигуран да ће, до истека овог рока, две компаније постићи споразум јер је у питању вишемилионско тржиште.

Ово одлагање омогућава компанији Гугл да до 19. августа шаље софтвере за ажурирање телефона Хуавеј на Андроиду. Из Министарства трговине САД рекли да ће проценити какве су могућности продужетка лиценци после истека 90 дана.

- Врло сам захвалан америчким компанијама. Оне су последњих 30 година расле заједно с нашом компанијом. У три сата ноћу сам добио позив од америчких партнера са извињењем. Знам да су покушавали да убеде америчку владу да укине регулативу против компаније Хуавеј - каже Џенгфеи, имплицирајући притом да је компанија, која је снажно кренула у промоцију 5G технологије, у којој паметни уређаји буквално раде ваш посао, има озбиљне намере да постане водећа у тој области на светском тржишту и да никаква уредба у томе не може да је спречи.

Технологија 5G је пета генерација мобилног интернета која доноси вишеструко увећане брзине протока, али и могућности попут аутоматизације паметних уређаја који комуницирају између себе, процењујући ваше потребе.

Џенгфеи је поручио да ће програм 5G који су спроводи компанија остати “непромењен” упркос америчким мерама. По питању технологије 5G, како је навео, друге компаније ће стићи Хуавеј тек за две, три године.

У напорима да смири страсти кинеска компанија у том послу потражила је и подршку од партнера у Европској унији. Посланици Европског парламента позвани су да не седе скрштених руку пред нападима америчке администрације.

- Ово није само напад на Хуавеј. То је напад на либерални поредак заснован на правилима. То је опасно. Сада се то догађа компанији Хуавеј, сутра се може догодити било којој међународној компанији - каже главни представник компаније Хуавеј при ЕУ Абрахал Лиу.

Стручњаци сматрају да је кинески технолошки гигант у овом сукобу има више адута на својој страни од америчке владе, а они се пре свега, односе на пословне партнере из САД. С друге стране, спомиње се и могућност да званични Пекинг одговори на нападе забраном производње компаније Епл и других америчких компанија у кинеским фабрикама, што би одвело светску привреду у рецесију, а Епл буквално у стечај и пре сазревања других ефеката Трампових мера у економском рату против Кине.

И. Радоичић

EUR/RSD 117.5872
Најновије вести