Хуавеј представио свој оперативни систем Хонгменг, алтернативу Андроиду

ПЕКИНГ: Кинески технолошки гигант "Хуавеј" представио је свој нови оперативни систем "Хонгменг" као алтернативу за "Гуглов" "Андроид".
huavej logo, ilustracija
Фото: Илустрација

Како наводи "Волстрит журнал", компанија сада ужурбано ради да оспособи "Хонгменг".
Однос "Гугла" и "Хуавеја" пукао је готово преко ноћи, након одлуке америчког председника Доналда Трампа.
"Гугл" је дан након Трампове одлуке најавио да ће укинути своје услуге кинеској компанији, између осталих и редовна ажурирања за оперативни систем "Андроид".

Хуавеј је убрзо узвратио поручујући корисницима да се не брину, јер је компанија рачунала на овакав сценарио и да развија сопствени оперативни систем.
Име "Хонгменг" је већ званично заведено и заштићено у кинеској Националној служби за заштиту интелектуалне својине.
Међутим, како наводи "Волстрит журнал", убеђивање потрошача да промене своје навике до сада се безброј пута показало као веома тешка и често неуспешна работа.

Неколико технолошких џинова, попут Самсунга и Мајкрософта, покушало је да уђе на тржиште оперативних система, али корисници нису били одушевљени.
Време је показало да су корисници оперативних система посебно избирљиви, толико истанчаног укуса да су од тржишта оперативних система на паметним телефонима начинили дуопол.

"Андроид" покреће 87 одсто данашњих смартфона, док остатак тржишта контролише Еплов "иОС", подаци су фирме за истраживање тржишта Каналис.
Шеф Хуавејевог потрошачког одељења Ричард Ју рекао је пре пар дана за Си-Би-Ес да ће нови оперативни систем бити спреман за кориснике у Кини до краја године, а за остале почетком наредне, преноси РТС.

Највећа препрека на том пољу је стварање такозваног екосистема који ће нудити плодно тло за развој апликација за кориснике.
И то не само за пребацивање и адаптирање већ популарних апликација, већ за стварање нових, којима ће се корисницима константно нудити свеж садржај.
Мо Ђиа, аналитичар Каналиса, рекао је за "Волстри журнал" да ће се корисници Хуавеја у Кини потенцијално лакше прилагодити на нови систем, али да је то мало вероватно са онима ван Кине, који су навикнути на Гуглов систем апликација.

Због тога, губитак приступа Андроиду свакако представља ударац Хуавеју, који је протеклих година забележио изузетне тржишне резултате избивши на друго место по броју продатих паметних телефона, испред Епла и мало иза Самсунга.

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести