Хуавеј представио свој оперативни систем - замену за андроид

ДУНГУАН: Кинеска телекомуникациона компанија Хуавеј представила је данас свој оперативни систем за смартфоне, који, како је саопштено, може да замени Гуглов андроид.
1
Фото: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Оперативни систем под називом "HongmengOS", на енглеском познатији као " HarmonyOS2", може се користити на различитим уређајима, од смартфона до паметних звучника чак и сензора, изјавио је извршни директор сектора за потрошачке уређаје Ричард Ју на конференцији за софтверске програмере у кинеском граду Дунгуану.

"Компанија Хуавеј технолоџиз жели да настави да користи андроид. Међутим, ако га не можемо користити у будућности, одмах можемо прећи на HarmonyOS”, рекао је Ју, и додао да би то могло бити учињено за само два дана ако буде било потребе, преноси CNBC.

Ју је додао и да ће први смартфон који ће користити " HarmonyOS" бити лансиран у суботу под Хуавејовим брендом "Honor", известила је агенција АП.

" HarmonyOS" ће се најпре користити на "производима са паметним екраном", као што су телевизори, а током наредне три године и у другим уређајима, укључујући носиве уређаје.

Из Хуавеја наводе и да ће ОС најпре бити лансиран у Кини и да је у плану његова експанзија на глобалном нивоу.
 

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести