Јапанска капсула са узорцима астероида у савршеном стању

ТОКИО: Капсула са јапанске свемирске летелице Хајабуса-2 која садржи прве значајне количине стена са астероида у "савршеном" је стању, кажу научници.
w
Фото: pixabay.com

Контејнер с материјалом са астероида названог Рјугу слетео је синоћ падобраном у близини Вумере у јужној Аустралији, преноси ББЦ.

Аустралијски тим пронашао је капсулу која је лежала на песковитом тлу, с падобраном закаченим за дрво.

Узорке је претходно покупила јапанска свемирска летелица Хајабуса-2.

Летелица је провела више од годину дана истражујући Рјугу пре него што се вратила на Земљу. Како се приближавала нашој планети, Хајабуса-2 је откачила капсулу са узорцима и окренула се у другом правцу да би снимила улазак капсуле у Земљину атмосферу.

Званични Твитер налог Хајабуса-2 известио је да је капсула пронађена без оштећења.

Капсула је потом однета у „објекат за брзи преглед“ где научници планирају да сакупе гасове из посуде за анализу.

После тога, капсула од 16 килограма биће пребачена хеликоптером у Јапан, где ће бити транспортована на анализу и складиштење.

За Хајабусу-2 још није крај мисије коју је започела 2014. године. Након испуштања капсуле упутила се до другог удаљеног малог астероида названог 1998КИ26 на путовању које треба да траје 10 година у једном правцу, ради истраживања.

Астероиди који орбитирају око Сунца, али су много мањи од планета, међу најстаријим су објектима у Сунчевом систему и стога могу помоћи у објашњавању Земљине еволуције.

Рјугу на јапанском значи "Змајева палата“, што је назив замка на морском дну у јапанској народној причи.

EUR/RSD 117.5637
Најновије вести