Како настаје временска прогноза и зашто је често погрешна?

Иако се подаци о стању у атмосфери прикупљају из целог света, поједине организације могу другачије предвидети хоће ли падати киша и где.
e
Фото: pixabay.com

Срећом, на европском континенту нема разорних торнада и урагана, због којих је редовно метеоролошко извјештавање нужно у случају да се врши евакуација погођеног становништва. Ипак, у којем год делу свијета се налазили, свакодневно се ослањамо на временску прогнозу, подсећа Кликс.

Подаци који се тичу временских прилика и стања у атмосфери се прикупљају и похрањују у моћне суперкомпјутере. Мери се температура ваздуха, притисак, влажност, као и брзина ветра. Ови подаци се прикупљају на глобалном нивоу, па се на основу њих одређује временска прогноза.

Отежавајућа околност је, заправо, брзина којом суперкомпјутери успевају обрадити податке о стању у атмосфери. Метеоролози, притом, проводе додатна мерења, како би предвидели било какве промене и на темељу њих употпунили прогнозу.

Зашто су прогнозе често погрешне упркос детаљним и опширним подацима?

Наша атмосфера је толико осетљива да и најмање промене у светским океанима, на пример, могу утицати на то како ће време бити када стигне до копна. Атмосфера је широк и сложен систем, те је зато немогуће прецизно је надгледати у целости, што значи да су пропусти у метеоролошким испитивањима неизбежни.

Чак ни прогноза седам дана унапред није поуздана. Добре вести су да ће с развојем технолошких достигнућа и систем праћења временских прилика бити све тачнији. Ни дугорочне прогнозе нису наодмет и добар су показатељ просечне влажности предстојећих временских прилика.

Какво невреме је тешко предвидети?

Потешкоћу представља прецизно прогнозирање за одређену локацију. Падавине су посебно незгодне и непредвидиве. Често помислимо да је временска прогноза погрешила, јер смо очекивали пљусак, а није се догодио. Заправо, догодио се, само неколико километара од нас.

Такође, различите светске метеоролошке организације користе властите компјутерске програме, због чега је могуће добити неколико прогноза које нису исте за једно подручје.

Све је већи број и апликација задужених за праћење временских прилика, које неретко користе другачије приступе прогнозирању. Ако постоји 30 посто вероватноће да ће пасти киша, једна апликација ће означити време кишобраном, док ће друга то учинити облачићем, јер и даље постоји 70 посто шансе да ће бити суво.

Свакако, с развојем све истанчаније технологије, и сама временска прогноза ће постати прецизнија, брже доступна и односит ће се на уже одређена подручја.

EUR/RSD 117.5762
Најновије вести