Кина: Шенџоу 12 се успешно повезао са свемирском станицом

ПЕКИНГ: Државни медији у Кини известили су да се летелица „Шенџоу 12“ са трочланом посадом успешно повезала са новом свемирском станицом на почетку своје тромесечне мисије.
Svemir, Zemlja  Foto pixabay.com
Фото: pixabay.com

Наводи се да се „Шенџоу 12“ повезао са модулом свемирске станице „Тијенхе“ отприлике шест сати након данашњег полетања, преноси АП.

Планирано је да посада током своје мисије изврши потребна испитивања, тестира опрему, спроведе одржавање и припреми станицу за пријем два лабораторијска модула следеће године.

Ракета „Дуги марш 2Ф“, која је превозила „Шенџоу 12“ или Божански брод, трећу од 11 мисија потребних за завршетак кинеске свемирске станице до 2022, кренула је данас у 9 сати 22 минута из лансирног центра Ђиучуена према модулу свемирске станице „Тијанхе“.

Тројица астронаута која чине посаду су заповедник Ние Хаишенг, 56-годишњи ветеран који је учествовао у мисијама Шенџоу-6 и Шенџоу-10, Лиу Боминг (54), који је био део мисије Шенџоу-7, и Танг Хонгбо, 45, који је на својој првој свемирској мисији.

Кина је започела изградњу свемирске станице крајем априла лансирањем модула Тијенхе (Небеска хармонија), првог и највећег од три на станици који је Кина самостално развила и на њему ће трочлана посада "Шенџоу 12" боравити три месеца.

Тројица астронаута требало би да проведу три месеца на модулу Тијенхе, неких 380 км изнад Земље, а њихов примарни циљ је да ставе у употребу модул који тежи 22,5 тоне.

То је прва и основна компонента онога што ће на крају бити станица од око 70 тона, која се састоји од просотора за живот, научних лабораторија и телескопа класе Хабл за посматрање свемира.

Ово је други пут да је Кина лансира летелицу са посадом након што је летелица „Шенџоу-11" спровела мисију у октобру 2016. године.

EUR/RSD 117.5780
Најновије вести