Лансиран космички брод који ће снимити Сунце са свих страна

ЛОНДОН: Ка Сунцу се креће космички брод "Соларни орбитер" који би, први пут, требало да сними и горњу и доњу површину Сунца, до сада потпуно непознате астрономима.
1
Фото: Youtube Printscreen

Брод који је конструисала Европска агенција за космос и који је лансиран ове седмице провешће наредну декаду помно снимајући нашу звезду са свих страна, пише Њујорк тајмс.

"Соларни орбитер" је опремљен иструментима који ће регистровати све појаве на Сунцу и очекује се да ће успешно проследити те снимке и

омогућити астрономима да стекну бољи увид у оно што се збива на Сунцу.

"Орбитер" ће снимати магнетна поља и соларне олује које непосредно утичу на нашу планету.

Ракета која носи Соларни орбитер припада типу 5 Атлас и задатак јој је да "Орбитер" стави у орбиту око Сунца.

Први задатак "Орбитера" је да тестира своје уређаје и припреми их за компликоване маневре да би доспели у орбиту која би им омогућила да начини компликоване снимке.

Сви досадашњи уређаји који су лансирани ради посматрања Сунца кретали су се елиптичном путањом која је слала снимке само са Сунчевог "екватора".

Научници се надају да ће помоћу ове космичке летелице одгонетнути како Сунце избацује делиће из своје унутрашњости које великом брзином лете кроз наш сунчев систем и забадају се у планете, па и у нашу Земљу.

Научници очекују и да ће добити одговор зашто се сунчцеве мрље јављају сваких 11 година и зашто се некепо јављују скоро нечујно, док друге наступају веома бучно.

Те мрље помажу да се предвиде сунчеве олује које предвиђају соларне олује које утичу на мењање орбита по којима се крећу планете у нашем сунчаном систему.

Очекује се да ће"Соларни орбитер" начинити десет кругова око Сунца.

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести