НАСА ипак није пронашла паралелни универзум на Антарктику

СИДНЕЈ: Америчка космичка агенција НАСА ипак није открила паралелни универзум на Антарктику упркос недавним сензационалистичким извештајима појединих интернет медија, наводи научни интернет сајт "Сајенсалерт".
e
Фото: pixabay.com

Све је почело када је респектабилни часопис "Њу сајентист" почетком априла објавио чланак о аномалијама уоченим у резултатима експеримената на Антарктику, а у којима је вршена детекција честица познатих под називом неутрини.

Лист је изнео тезе о томе шта би то потенцијално могло значити у погледу једног спекулативног космолошког модела према којем постоји универзум од антиматерије и у којем време тече уназад.

Аномалије су уочене помоћу хелијумског балона који на великој висини носи низ радио антена, а експеримент је делимично финансирала НАСА.

После објављивања чланка ствар су у своје руке преузели неки интернет медији, који су читаву причу знатно преувеличали.

"Чини се да је за потребе такве таблоидне приче на научне теме спекулативни део теоријске физике који садржи трачак вероватноће предимензиониран из сензационалистичких разлога", истиче један амерички стручњак у области физике експерименталних честица.

"Открили смо мали број аномалија у својим подацима и када будемо исцрпли сва могућа објашњења у оквиру стандардног модела физике, тек тада ће доћи тренутак за разматрање других идеја које померају те границе. Дотле заиста још нисмо стигли, а сигурно не дотле да паралелни универзуми морају да постоје", каже овај научник.

EUR/RSD 117.5741
Најновије вести