Научници предлажу тестирање руске марсовске сонде 

МОСКВА: Руски аутоматизовани интерпланетарни систем (АМС) требало би прво тестирати на астероиду Апофис пре слања у мисију на Марсов месец Фобос, наводе научници из Асоцијације за истраживање и производњу Лавочкин.
e
Фото: pixabay.com

Научници сматрају да мисија, под кодним именом Бумеранг, неће само пружити могућности да се тестирају основне контроле лета, већ ће дати и значајне научне информације, преноси Тас. 

"Демонстрациони лет АМС-а може бити изведен шемом посета малим небеским телима у далеком свемиру (астероидима). Ово ће омогућити проверу основних функција АМС-а у контролисаним условима", навео је тим научника за часопис који издаје Асоцијација Лавочкин.

Аутори такође предлажу слање малог сателита до астероида Апофис, који би кружио око њега десет година и пружио информације о путањи астероида.

Слична тест мисија је предлагана и пре неуспешне Фобос-грант мисије, али није спроведена.

Фобос-грант мисија током које је коришћена АМС летелица је лансирана 9. новембра 2011. Систем је успешно доспео до ниске земиљине орбите, али је остао "заглављен" тамо због квара на мотору. 

Касније је Русија најавила да намерава да понови мисију током Бумеранга/Експедиције-М пројекта. Циљ пројекта је успостављање интерпланетарне станице за истраживање Марса и његових сателита и да се добију узорци земљишта са Фобоса. 

Постоји могућност да летелица буде лансирана 2024. године.

EUR/RSD 117.5703
Најновије вести