Научници развијају топлотну маску која убија вирус на 90 степени

КЕМБРИЏ: Научници са Института за технологију Масачусетс у америчком граду Кембриџу развијају топлотну маску која ће на 90 степени убијати патогене корона вируса и биће много пријатнија за ношење маски од оних које данас виђамо, преноси Дејли мејл.
s
Фото: pixabay.com

Уместо да филтрира све што изађе из људских уста, маска ће убијати корону приликом издаха, јер ће достизати температуру од 90 степени, на којој ковид 19 не може да опстане.

Како би се избегле опекотине услед загревања на 90 степени, маска ће бити заштићена неопреном, синтетичком гумом која је уствари полихлопропрен.

Неопрен има добру хемијску стабилност и одржава флексибилност у широком температурном опсегу.

Уколико прође тестове, маска ће радити на батерију од девет волти и биће скупља од памучне, хируршке или Н95 маске, додали су истраживачи.

Међутим, топлотна маска ће бити идеална у ситуацијама где је ризик од инфекције повећан, као што су здравствене установе или јавни превоз и неће морати да се стерилизује после употребе, преноси Дејли мејл.

Истраживачи су већ почели да праве прототип маске, која ће проћи и физичке тестове.

"За разлику од свих маски које филтрирају вирус, ова маска пушта да вирус изађе кроз маску, али га уједно успорава и убија", рекао је Мајкл Страно, хемијски инжењер.

Маска ће моћи да се носи без ограничења, а батерија од девет волти би требало да омогући функцију маске на неколико сати.

EUR/RSD 117.5675
Најновије вести