Нови руски свемирски робот биће лакши и лепши од Федора

МОСКВА: Андроид из пројекта Тестер, који би требало да рукује будућом руском свемирском летелицом Ориол биће лакши, мањи и изгледаће лепше од Федора, робота који је недавно путовао на Међународну свемирску станицу, саоштила је канцеларија за сарадњу са медијима Асоцијације за технолошки развој и производњу андроида.
1
Фото: Youtube Printscreen

"Изгледаће као људско биће, а сигурно ће бити мањи и лакши од Федора. Визуелно ће бити лепши, имаће модернији дизајн и више пластичних елемената, који ће моћи да се савијају приликом покрета", речено је агенцији Тас с из те компаније.

Како је наведено, нови робот ће имати функционалнији механизам за држање предмета.

Федор има руке са пет прстију, налик људским, којим може да

манипулише.

Коначан изглед новог робота биће дефинисан након што буде потписан уговор са руском државном агенцијом за свемир роскосмос.

Како је речено, ако уговор буде потписан до краја првог квартала, изглед новог робота биће дефинисан до краја ове године, а његово тестирање на земљи почеће 2022. године,

Директор Андроид технологије Јевгениј Дудуров изјавио је раније да ће робот из пројекта Тестер руковати Ориолом током прва два лета.

Један од руководилаца Роскосмоса Александар Блошенко рекао је да ће андроид "притискати дугмад", односно да ће, на пример, механички сарађивати са контролним системима летелице.

Први лет свемирске летелице ориол у верзији без посаде заказан је за 2023. годину ис свемирске станице Восточни, а слетање на међуанродну свемирску станицу није планирано за тај лет.

За 2024. годину планира се други лет Ориола без посаде, са слетањем на свемирску станицу.

Летови Ориола са посадом треба да почну 2025. године.

Робота андроида Федора развили су Андроид технологије и Фонд за напредна истраживања, на захтев руског министарства за ванредне ситуације.

Прототип робота за спасавање завршен је 2016. године.

У почетку су га звали Аватар, али је касније добио име ФЕДОР (Финал Еџпериментал Демонстратион Објецт Ресеарћ).

Пре путовања на свемирску станицу у летелици Сојуз МС-14 прошлог августа, робот је добио сопствено име Скајбот Ф-850, где слово Ф представља његову повезаност са породицом робота Федор.

EUR/RSD 117.5848
Најновије вести