Самсунг опет највећи произвођач смартфона, претекао Епл

СИНГАПУР: Јужнокорејски Самсунг Електроникс преотео је трон америчком Еплу и поново постао највећи светски произвођач паметних телефона, са уделом од једне петине у укупној глобалној продаји у првом кварталу 2021, објавила је компанија за истраживање тржишта Каналис.
s
Фото: Pixabay.com

Кинеска компанија Сјаоми је такође остварила најбоље кварталне перформансе икада, с растом од 62 посто на 49 милиона комада испоручених мобилних телефона и тржишним уделом од 14 процената, чиме је доспела на трећу позицију иза Самсунга и Епла, извештава Ројтерс.

Генерално, глобална продаја смартфона је порасла у прва три месеца за 27 одсто, на 347 милиона јединица, јер је отварање кинеске економије након пандемије и убрзање вакцинација у Сједињеним Државама подигло наде у економски опоравак.

Самсунг је у периоду јануар-март испоручио 76,5 милиона паметних телефона и стекао 22 посто удела на тржишту, наводи се у извештају Каналиса.

Јужнокорејски технолошки гигант је данас такође објавио да је остварио раст кварталне добити од 66 посто у сектору мобилних телефона, захваљујући снажној продаји његове водеће серије смартфона Галакси С21.

Према подацима Каналиса, Епл је испоручио 52,4 милиона ајфона у првом тромесечју, спустивши се на друго место са 15 одсто тржишног удела.

Епл је саопштио јуче да би несташица чипова могла да кошта компанију од три до четири млијарде долара прихода у другом кварталу, јер ће се овај проблем првенствено одразити на производњу ајпеда и Мекбук рачунара.

Испоруке паметних телефона кинеских брендова Опо и Виво такође су порасле у прва три месеца ове године, док је Хуавеј, бивши број 1 у свету по производњи и продаји мобилних телефона, због америчких санкција заузео тек седмо место са 18,6 милиона испоручених јединица, наводи Каналист.

EUR/RSD 117.3314
Најновије вести