Слаб вам је Wi-Fi сигнал? Одвојите рутер ОД ОВИХ СЕДАМ ПРЕДМЕТА

Постоје разни трикови и помагала којима можете побољшати кућни Wi-Fi сигнал, или бар произвођачи тих помагала то обећавају.
1
Фото: Pixabay, ilustracija

Aли, можда нисте знали да врло често проблем није у рутеру, већ у предметима у његовој близини.

Рутери су обично основни 'алат' за спајање наших мобилних телефона, лаптопа, стоних рачунара, таблета на Интернет. Али, кад сигнал којег одашиљу буде блокиран или отежан, и веза ће бити слабија.

Портал ИФЛ Сајенс направио је листу од седам предмета који не би смели да се нађу у близини овог уређаја, без којег данас тешко можемо замислити свакодневни живот. Ево их, понекад и необичних, с обашњењима.

Акваријум и велике посуде с водом

Без обзира на то да ли у њима живе украсне рибице, или служе нечем другом, велике посуде с водом приличан су проблем за рутер јер 'упијају' радио фреквенције. Код сигнала који се шири на отвореном, рецимо, код јавних мрежа, сличан проблем појављује се због кише, јер чак и кишне капи могу да делом 'упитју' сигнал и смање покривеност бежичним сигналом.

Метални предмети и огледала

Ако вам је рутер смештен у близини великог огледала, постоји могућност да сигнал буде ослабљен јер се 'одбија' од његове површине. На тај начин у кући се појављују 'мртве' зоне, кад изгледа као да се уређаји не могу спојити на мрежу, ма колико били близу рутера.

Микроталасна пећница

Микроталасне пећнице могу да омету Wi-Fi сигнал због тога што тај кухињски уређај производи радио сигнал, али то не значи да ћете преко ње моћи да слушате радио, јер емитује на изузетно високој фреквенцији. Али, та фреквенција од 2.4 GHz иста је као код Wи-Фи сигнала, па се немојте чудити ако подгревање пице привремено прекине везу на неким од уређаја.

Велики предмети

Ма колико сигнал из рутера био технолошки напредан и уистину благодат у данашњем свету, врло лако може бити ометан различитим препрекама. Његови таласи су много краћи од оних који се користе у радијском преносу, па ће лакше изгубити снагу. Због тога ће ствари тећи много боље ако је простор између рутера и уређаја слободан. Или, једноставније, немојте ставити рутер иза кауча или испод ормара, без обзира на то што више волите да вам простор буде 'чистији' од вишка предмета.

Бежични телефони

Без обзира на развој мобилне телефоније, много људи и даље користи фиксне телефоне, а они су данас углавном бежични. Они раде на приближно истој фреквенцији као рутери, па - ако су близу - могу ометати његов рад, без обзира на то што данас преко рутера заправо често добијамо и 'фиксну' телефонску везу, и Wi-Fi сигнал и кабловску ТВ.

Bluetooth уређаји

Слично бежичним телефонима, сигнал из рутера могу ослабити и уређаји који користе Bluetooth, рецимо, бежичне слушалице или звучници. Близина је и овде кључна, јер, што су ти уређаји ближи извору сигнала, веће ће бити сметње. Одмакните их, и сигурно ћете осетити побољшање.

Електронски уређаји

Може звучати контрадикторно кад кажете да рутер неће радити добро ако су у близини електрични уређаји, јер му је главна функција да се спаја с њима. Али, ако сте окружили рутер уређајима који не учествују у том преносу сигнала врло вероватно ће ометати сигнал јер емитују фреквенције које му се могу наћи на путу. Ту спадају и ДВД плејер, кућни биоскоп, музичка линија, па чак и беби монитори. Зато одмакните рутер од свега с чиме није директно спојен.

EUR/RSD 117.0769
Најновије вести