Успешан пробни лет првог летећег аутомобила у Јапану(видео)

ЊУЈОРК: Јапанска компанија Скај Драјв (Sky Drive) саопштила је да је успешно обавила пробну вожњу свог летећег аутомобила са посадом у Јапану.
Leteće vozilo japanske kompanije Skaj Drajv  Foto: Jutjub
Фото: Летеће возило јапанске компаније Скај Драјв Фото: Јутјуб

Скај Драјв је навео у саопштењу за медије да је јавна демонстрација пробног лета обављена 25.августа на Тојотином полигону за тестирања, једном од највећих у Јапану, који слови за развојну базу јапанске аутомобилске компаније, преноси ЦНН.

Била је то прва јавна демонстрација летећег аутомобила у историји Јапана. Аутомобил, назван СД-03, са пилотом, полетео је и кружио тереном око четири минута.

"Изузетно смо узбуђени што смо остварили прву вожњу летећим аутомобилом са посадом у Јапану после само две године откако смо основали Скај Драјв… с циљем комерцијализације таквих летелица", навео је главни извршни директор компаије Томохиро Фукузава у саопштењу.

Аутомобил СД-03 је најмање електрично возило с вертикалним полетањем и слетањем на свету које заузима простор око два паркирана аутомобила, наводи компанија.

Има осам мотора који обезбеђују „сигурност у ванредним ситуацијама“. "Желели смо да ово возило изгледа футуристично, харизматично и пожељно за све будуће купце, уз потпуно интегрисање високе технологије Скај Драјва", додају из компаније.

Надају се да ће летећи аутомобил постати део свакодневног живота, а не само роба.

Планирају више пробних летова под различитим условима у будућности како би сигурност и технолошка решења возила задовољила индустријске стандарде.

Успех овог лета значи да ће јапански летећи аутомобиле до краја године вероватно бити тестиран ван Тојотиног пробног полигона.

Компанија није објавила никакву продајну цену овог возила, напомиње ЦНН.

EUR/RSD 117.5832
Најновије вести