Вештачка интелигенција ускоро у борби против лажних вести

Лажне вести су и ове године један од појмова савременог човечанства који је највише помињан, одмах после појма коронавирус, јавља Радио телевизија Србије.
и
Фото: pixabay.com

И није више довољно само запослити некога да проверава податке и чињенице, посебни програми имају посао да раздвоје објективан новинарски чланак од ширења лажних вести и пропаганде.

Свесни смо чињенице да смо претрпани свакојаким садржајима на интернету – од објава на друштвеним мрежама, па све до вести и чланака на порталима.

Међу толиком количином информација, нажалост, често наилазимо и на тзв. лажне вести , феномен који је доживео експанзију последњих неколико година и који озбиљно утиче на наше расуђивање и наш став према актуелним догађајима у земљи и свету.

Срећом, ускоро ће нам вештачка интелигенција помоћи у борби против ове претње. Програмери из компаније „Бајпартизан прес“ објавили су да су креирали алгоритам који помоћу вештачке интелигенције може да открије да ли је текст лажна вест или објективан поглед на догађај.

Овај алат је постао неопходан будући да се на први поглед у неутралним текстовима који обрађују политичке теме, врло вешто крије агитовање на једну страну, а да читалац на прво читање то ни не примети.  

Користећи технологије као што су Берт и XL Net, овај алгоритам анализира чланак и као резултат приказује на скали од -1 до 1 на коју страну политичког спектра нагиње текст.

Ако пропагира на леве, односно либералне опције резултат ће бити негативан број, док позитивни скор означава десну, тј. конзервативну опцију.

Из „Бајпартизан преса“ најавили су да ће њихово откриће бити доступно читаоцима као екстензија за Хром и да ће се појавити у току године.

EUR/RSD 117.5781
Најновије вести