ВЕЛИКИ УСПЕХ СРПСКИХ НАУЧНИКА Дувански дим може да модификује матичне ћелије

Дувански дим цигарете може штетно да утиче на матичне ћелије и да спречи њихову способност да регенеришу оштећење јетре, показују резултати истраживања крагујевачког Центра за смањење штетности биолошких и хемијских хазарда.
1
Фото: Pixabay, ilustracija

Тим истраживача и лекара проучавао је дуготрајне ефекте употребе цигарета и несагоревајућих уређаја који садрже никотин и дошао до научних доказа о потенцијално мањој штетности ових, алтернативних уређаја у односу на класичне цигарете.

Резултати ове студије представљени су на недавно одржаном Шестом научном самиту "Нови производи, истраживање и политика" где су наши доктори и истраживачи из крагујевачког Центра, који се бави приступом смањења штете и анализом утицаја дуванског дима, имали прилику да колегама из скоро 30 земаља изложе резултате својих истраживања.

Циљ овог међународног скупа, који организује Међународна асоцијација за превенцију и смањење штетности од пушења (SCOHRE), био је информисање шире јавности о штетности дуванског дима кроз научне студије, са нагласком на предности приступа смањења штетности и бездимних замена за класичне цигарете.

У истраживању ефеката дуванског дима цигарета и аеросола несагоревајућих уређаја, истраживачи су посебан фокус ставили на способности матичних ћелија да регенеришу оштећена ткива јетре.

„Имунолошки аспекти су кључни јер имунске ћелије играју значајну улогу у процесу оштећења јетре. Наш циљ је био да разумемо како дувански дим мења својства матичних ћелија. Ове ћелије, које су кључне за регенерацију јетре, под утицајем дуванског дима мењају и губе своја природна својства. Уместо да подржавају процесе регенерације, дувански дим их усмерава ка стању које подстиче хронично запаљење“, рекао је др Владимир Марковић у излагању пред научном заједницом на овом Самиту.

Ови налази служе истраживачима како би што прецизније упоредили резултате са реалним резултатима које добијају код пацијената.

Иако недавно основан, Центар за смањење штетности биолошких и хемијских хазарда у оквиру Универзитета у Крагујевцу, који предводи проф. др Владислав Воларевић, генетичар и имунолог, побудио је велику пажњу стручне јавности због резултата научних истраживања о штетности дуванског дима.

У оквиру пројекта “Свет без дуванског дима” који је започет у Америци, наши научници доказали су да дувански дим који настаје сагоревањем цигарете има значајно штетнији утицај на људски организам у односу на електронске системе за испоруку никотина, укључујући електронске цигарете и уређаје који загревају дуван.

Курир

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести