27 милиона долара од кола са аукције иде у добротоврне сврхе

ЖЕНЕВА:  Британска аукцијска кућа Бонамс продала је за 27 милиона долара 25 луксузних аутомобила, заплењених од сина председника Екваторијалне Гвинеје, током истраге коју је Швајцарска спровела због прања новца.
 Belo-krem "lamborgini veneno"  Foto: Laurent Gillieron/Keystone via AP
Фото: Бело-крем "ламборгини венено"  Фото: Laurent Gillieron/Keystone via AP

Међу аутомобилима је био бело-крем "ламборгини венено" из 2014. године, за који је купац морао да плати 8,4 милиона долара."Супераутомобил", један од само девет произведених у тој верзији, прешао је само 325 километара, а достиже брзину од 359 километара на час", рекли су из Бонамса.

Међу остали аутомобилима продатим у голф клубу Домен д Бонмонт код Женеве је и жути "ферари енцо" из 2003. године који је коштао 3,1 милион франака.Блиндирана лимузина "ролс-ројс силвер спур" из 1998. године, описана као "савршена за некога ко има непријатеље", али која захтева доста преправки, продата је за 86.250 швајцарских франака, преноси АП.

Приход са аукције од 27 милиона долара значајно је премашио планираних 18,7 милиона, а власти планирају да новац уплате у добротоврне сврхе за народ Екваторијалне Гвинеје, афричке земље која је богата нафтом, али огрезла у корупцији.

Тужилаштво у Женеви саопштило је у фебруару да је затворило случај против Теодора Нгуеме Обианг Мангеа, сина Теодора Обианга који влада Екваторијалном Гвинејом већ четири деценије и против још две особе у истрази о прању новца и проневери јавних прихода.Швајцарске власти заплениле су аутомобиле и наредиле заплену јахте Обианга 2016. године.

Јахта је враћена Екваторијалној Гвинеји у фебруару, након што се та земља сагласила да плати Женеви 1,3 милиона швајцарских франака да покрије трошкове процеса", саопштило је тужилаштво.Син председника Екваторијалне Гвинеје, који је и потпредседник земље, има правне проблеме и у другим земљама.

Бразилски званичници саопштили су прошле године да је могуће да је 16 милиона долара непријављеног новца и луксузних сатова који су заплењени од делегације коју је он предводио, био покушај прања новца проневереног од владе те земље.

Суд у Паризу осудио је 2017. године сина председника да је проневерио милионе долара јавног новца, али је тај случај у жалбеном поступку.У постизању договора у фебруару тужилаштво Женеве је навело прописе према којим тужиоци могу да закључе случајеве у којима су особе под истрагом исправиле штету или учиниле све што је могло да се од њих очекује да надокнаде начињену штету.

У истрази су учествовале и власти у САД, Кајманским острвима, Француској, Монаку, Данској, Холандији и Маршалским острвима.

 

 

EUR/RSD 117.5935
Најновије вести