Ашхабад најскупљи град за стране раднике, Београд на 163. месту

ЊУЈОРК: Престоница Туркменистана Ашхабад најскупљи је град на свету за стране раднике, док је Београд на 163. месту, показало је овогодишње истраживање трошкова живота америчке компаније Мерсер за управљање имовином.
r
Фото: Pixabay.com

То показује да је живот за стране раднике у Београду поскупео, пошто је престоница Србије прошле године била на 183. месту.

Живот је поскупео и у другим градовима у региону, па је тако Загреб забележио скок са 152. места прошле године на 140. место ове године, Тирана са 163. на 152. место, а Љубљана са 148. на 126. место. показује листа коју је објавио Мерсер.

Од Београда су јефтинији за живот страних радника Сарајево, које се попело са 197. места прошле године, на 186.место ове године, као и Скопље, које је лане било на 202. месту, а ове године се нашло на 192. месту.

Ашхабад, који је био други на прошлогодишњој листи, некако штрчи у групи 10 најскупљих градова за стране раднике, у којој се налазе углавном светски пословни и финансијски центри попут Хонг Конга, који је лани био најскупљи а ове године је други, затим Токио (четврти ове године), Цирих (пети) и Сингапур (седми), наводи америчка тв станица.

Како се објашњава у извештају Мерсера, актуелна финансијска криза у Туркменистану, која је довела до несташице хране и хиперинфлације, утицала је на скок трошкова живота у Ашхабаду у последњих неколико година.

Као највеће изненађење у односу на прошлогодишње истраживање, из Мерсера истичу Бејрут који је са позиције 45-ог најскупљег града за гастарбајтере у 2020. години скочио на треће место ове године.

Разлози таквог кретања се, према тумчењу из извештаја, своде на економску депресију Либана, коју су погоршали пандемија ковид-19 и фатална експлозија у луци Бејрут у августу прошле године.

Европски градови су ове године такође рангирани као релативно скупљи од америчких, с обзиром на раст евра према долару од скоро 11 посто, што је резултирало тиме да Њујорк чак испадне из Мерсерових 10 водећих, док се Париз попео са лањског 50. места на 33. место ове године.

Слично је и са аустралијским метрополама, попут Сиднеја и Мелбурна, који су се попели на рангл листи због апрецијација аустралијског долара.

Што се тиче најјефтинијих градова за раднике из иностранства, на зачељу Мерсере ранг листе налазе се Тбилиси, главни град Грузије (207. место), Лусака, Замбија (208) и престоница Киргистана, Бишкек (209), наводи CNN.

 

EUR/RSD 117.2821
Најновије вести