БАКА МАРИНЕ АБРАМОВИЋ ЖИВЕЛА 103 ГОДИНЕ, а јела је намирницу у коју се Срби куну! Овом мешавином је терала прехладу (ВИДЕО)

Уметница Марина Абрамовић открила је које намирнице је користила њена бака, али и како да привремено уклоните боре.
б
Фото: Youtube Printscreen /Marina Abramović Longevity Method

Када се ради о здрављу, многи су спремни да пробају све и сваша и дају велику суму новца, како би га задржали.

 Међутим, можда је то лакше и присупачније него што мислимо.

Судећи по славној уметници, Марини Абрамовић, цака за дуговечност, коју је примењивала њена бака, која је доживела 103 године, лежи у природи.

Марина се присетила како је њена бака за све имала природни лек - сирће и бели лук користила је за прехладу, бубуљице брисала црним луком, а мигрене лечила сировим месом.

 - Долазим из комунистичке породице из бивше Југославије. Детињство сам провела уз своју баку, а она је мрзела комунизам и била дубоко спиритуална. И толико сам од ње научила о старим ритуалима. Сећам се да је било јако једноставно. Ако бих се прехладила, она би узела сирће и много белог лука и истрљала ме том мешавином, презнојила бих се, а следећег јутра бих се пробудила здрава. Онда сам у једном периоду имала бубуљице, и она би једноставно исекла црни лук, ставила га на бубуљице и оне би нестале. А кад сам имала мигрене, она би узела сиров одрезак и ставила га на моју главу - прича Марина и предлаже третман који за 10 минута потпуно брише боре с лица, али само на сат и 10 минута.

- Такође, сећам се кад сам посетила једну стару оперску певачицу и она је желела да ме поведе на журку. Кувала је 6-7 кромпира. Питала сам је шта ради, рекла је: "Спремам се за журку." Узела је те, још јако вруће, кромпире, умотала их у пешкир и ставила на лице. Држала је то можда 10 минута, а кад је скинула, ја сам била апсолутно импресионирана, на њеном лицу није било ниједне боре. Рекла је: "Сад идемо на журку, али морамо да је напустимо након једног сата и 10 минута." Питала сам зашто. "Зато што ће се тад боре вратити." Сећам се одласка на ту журку, било је као да сам с Пепељугом која ће се претворити у бундеву - присетила се уметница.

 Затим се поново вратила на баку, која је, како Марина тврди, живела чак 103 године.

- Једног дана нам је свима рекла: "Знате шта - уморна сам, желим да умрем. Али желим да умрем за викенд кад су сви код куће."

Помислила сам: "Вау, како може да предвиди тако нешто." И сви смо дошли за викенд у њену кућу, она је скувала ручак, отишла у спаваћу собу, упалила свеће, легла у кревет, прекрстила руке и заспала дубоким, здравим сном. Два сата касније пробудила се гладна. Није умрла тог викенда и ми смо се смејали њеним плановима за умирање.

 Али она није желела да напусти кревет и касније је умрла у сну. Много сам размишљала о тој старинској мудрости о телу, о уму и томе колико можемо да научимо од старијих генерација и заборављених ритуала. Мислим да је време сада да се вратимо прошлости и креирамо нови концепт дуговечности - поручила је Марина.

Informer.rs/ Дневник

 

EUR/RSD 117.0759
Најновије вести