Белгијски монаси због препродаваца продају пиво онлајн

ЛОНДОН: Белгијски монаси који производе једно од најтраженијих пива на свету, покренуће вебсајт на коме ће продавати то пиво, а како би спречили препродавце да зарађују на њиховом производу. 
e
Фото: pixabay.com

Опатија Светог Сикста у Вествлетерену у Фландрији, једна је од 14 званичних Трапист пивара, преноси ББЦ на српском и додаје да купци могу да набаве сандук тог пива за око 45 евра, односно око 1,8 евра по боци. 

Приликом продаје, монаси обчно замоле купце да не препродају пиво, чија је продаја традиционално била ограничена на узак круг купаца, који би телефоном поручили максимално два сандука пива по особи.

Међутим, профитери су игнорисали њихову "продајну етику" и тако их натерали да оду на Интернет, како би се борили са црним тржиштем.

Како се наводи, монаси су били запрепашћени када су прошле године сазнали да се њихово пиво продаје у холандском супермаркету по папреним ценама, а у магацину супермаркета пронађено је 7.300 боца монашког пива, које се продавало за девет евра по комаду. 

"То нам је заиста отворило очи. Схватили смо да је проблем заиста озбиљан, када је компанија могла да купи толике количине. То нас је јако узнемирило", изјавио је један од монаха, отац Годфри. 

Цене у Бриселу и другим градовима могу бити још више, будући да је потражња за пивом, које су експерти описали као најбоље на свету, јако велика. 

ББЦ наводи да се у Дубаију флаша продаје за 300 долара.

Због свега тога, опатија је направила онлајн систем поручивања, осмишљен тако да ограничи откуп пива на два сандука у периоду од 60 дана.

Нови систем, који је данас покренут, тражи од купаца да унесу личне податке, попут адресе становања или броја регистарских таблица, а приоритет ће имати они купци који су најдуже чекали од последње куповине. 

Наводи се да се монаси надају да ће нови систем продаје испунити захтеве "многих љубитеља пива из Вествлетерена". 

"Дуго смо размишљали о доброј алтернативи за наше купце. Продаја пива из наше опатије остаће искључиво за приватне купце", каже монах Ману Ван Хек. 

По правилу, да бисте производили ово пиво, морате да постанете члан Интернационалне асоцијације Траписта (ИТА) која налаже да пиво морају да праве монаси у опатији под надзором, као и да се напитак не сме продавати зарад профита.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести