Италијански "Робинзон" напушта острво након 30 година

РИМ: Човек познат као италијански "Робинзон Крусо", који живи сам на једном медитеранском острву више од 30 година након што се суочио са потешкоћама на мору, изјавио је да је, под притиском власти, одлучио да оде са острва и да ће се преселити у мали стан.
1
Фото: Youtube Printscreen
Мауро Моранди (81), насукао се 1989. године на острво Будели близу Сардиније (познатом по ружичастој песковитој плажи), након што се његов катамаран покварио на путу ка јужном Пацифику.
 
У случајном судбинском преокрету, Моранди је тада открио да "чувар" тог острва треба да се пензионише кроз два дана, па је одлучио да одустане од свог путовања, прода чамац и преузме његову улогу.
 
Од тада је Моранди упознао све стене, дрвеће и животињске врсте тог кршевитог острвцета, пише британски лист "Гардијан".
 
Међутим, Моранди сада каже да је одлучио да крајем месеца оде са острва, након неколико претњи деложацијом од стране власти националног парка "Ла Мадалена", које управљају Буделијем од 2016. године и које желе да претворе острво у оно што је описано као "центар за еколошко образовање".
 
"Одустао сам од борбе. После 32 године овде, осећам се веома тужно што одлазим", рекао је Моранди.
 
Моранди, пореклом из Модене у централној Италији, рекао је да се усељава у мали стан на оближњој Мадалени, највећем острву архипелага.
 
"Живећу на периферији главног града, па ћу тамо ићи само у куповину, а остатак времена ћу бити сам. Мој живот се неће променити превше, и даље ћу гледати у море", рекао је Моранди.
 
Он је годинама без проблема чувао острво, рашчишћавао му стазе, одржавао плаже нетакнутима и подучавао летње излетнике о његовом екосистему.
 
Али Морандијева улога је доведена у опасност када је приватна компанија, која је била власник острва, банкротирала.
 
Планови да се острво 2013. године прода Мајклу Хартеу, бизнисмену са Новог Зеланда који се обавезао да ће задржати Морандија, осујећени су након протеста и интервенције италијанске владе.
 
Судија са Сардиније је 2016. године пресудио да се острво врати у јавне руке.
EUR/RSD 117.3314
Најновије вести