Како се шири Ковид-19: Преко клупе у цркви, на проби хора...

БЕОГРАД: Амерички центар за контролу и превенцију болести објавио је анализу преноса Ковида-19 у Сингапуру, која указује на то колико је овај вирус опасан и како се лако шири.
korona kovid filip bakic
Фото: Днеевник/ Филип Бакић

Редовни професор биохемије и молекуларне биологије са загребачког Прехрамбено-биохемијског факултета, Гордан Лауц, поделио је документ на свом профилу на Фејсбуку и издвојио неколико занимљивих примера, преноси Спутњик.

''Пацијент А5 је заражен тако што је седео на истом месту у цркви на ком су претходно седели пацијенти А1 и А2, који у то време још нису имали никакве симптоме“, један је од примера издвојених из тог документа.

Навео је и пример када је особа без икаквих симптома на проби хора заразила 40 до 60 људи.

''Овај САРС-Ков-2 је јако заразан, јер се умножава у грлу и носу и пре појаве било каквих симптома. Носите маске и када немате симптоме. Било какве маске, мараму, шал око носа и уста и слично - маска не штити вас, већ с њом штитите људе око себе, јер можда ширите вирус а да то и не знате. Перите руке. Сапун и вода су ОК, нема потреба за силним алкохолом или агресивним средствима која ће вам оштетити кожу“, поручује професор Лауц.

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести