Канада: Пронађено очувано тело вука старо 56.000 година

ДОУСОН СИТИ: Залеђено, очувано младунче вука пронађено у северној Канади старо је бар 56.000 година, саопштили су канадски научници.
Pronađeno očuvano mladunče vuka staro 56.000 godina Foto:Government of Yukon
Фото: Пронађено очувано младунче вука старо 56.000 година Фото:Government of Yukon

Сакривено у вечном леду десетине хиљада година, зеншко младунче вука је открио копач залта близу Доусон ситија у држави Јукон 2016. године.Од тада су је Канађани назвали Жур, што у преводу значи вук, по језику локалних Трондек Хвечих људи, преноси ББЦ.

Научници кажу да младунче, чије су длаке и зуби остали нетакнути, је најкомплетнија позната мумија вука.

"Вук је практично 100 одсто нетакнут, једно што му нестаје су очи", рекла је за ЕурекАлерт! научни сајт професор Џули Мичен, палеонтолог и професор анатомије на универзитету у америчкој држави Ајова.

Користећи разне технологије, тим је успео да октрије бројне аспекте младунчевог живота, почев од њеног старосног доба и вероватног узрока смрти.Открића, која су објављена у "Журналу данашње биологије" у понедељак, показује да су младунче и њена мајка јеле рибу, углавном лососа.

ДНА анализом и прегледом слојева њених зуба, научници су открили да је највероватније живела пре 56.000 и 57.000 година.Рендгенски зраци су, у међувремену, открили да је младунче било старо између шест и осам недеља када је угинуло.

Студија је показала да се открица фосила вукова често проналазе у Јукону и оближњој Аљасци, али су скоро нетакнути остаци већих сисара ретке појаве."Верујемо да је младунче било у јазбини и угинуло у тренутку када се јазбина урушила", рекла је професорка Мичен.

 

 

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести