Корњача са Галапагоса пронађена жива

ГАЛАПАГОС: Корњача са Галапагоса, за коју су научници веровали да је изумрла пре више од једног века, пронађена је жива, потврдили су данас генетски тестови.
e
Фото: Pixabay.com

Женка џиновске корњаче откривена је 2019. године током експедиције на острво Фернандина, а да би доказали везу, научници су узели узорке од женке и упоредили их са остацима мужјака из врсте Хелоноидис фантастикус, преноси ББЦ.

Последњи пут ова врста примећена је 1906.године, када су научници калифорнијске Академије наука отпловили на острво Галапагос како би обавили свеобухватно истраживање њихове флоре и фауне.

Управо су ти узорци омогућили генетичарима са Универзитета Јејл, да 115 година касније утврде да женка, позната и као Фернандина корњача, заиста припада роду Хелоноидис фантастикус.

Министар за заштиту животне средине, Густаво Манрике, твитовао је о гигантској корњачи Фернандина. "Нада је жива", додао је он.

Тренутно се ова корњача налази у узгајивачком центру на острву Санта Круз.

Директор Националног парка Галапагос, Дени Руеда, рекао је да ће бити покренута експедиција на острво Фернандина, како би се пронашли и други припадници ове врсте.

EUR/RSD 117.3294
Најновије вести