Мехурићи шампањца лете брзином авиона Ф-16

Мехурићи излазе из флаше шампањца брзином којом се издувни гасови избацују из ловца Ф-16, а физика је у основи иста, јавља Спутњик.
s
Фото: pixabay.com

Француски научници који су проучавали физику шумећег алкохола, дошли су до једног необичног и занимљивог закључка. Мехурићи који излазе из отворене боце шампањца, чине то брзинама које се могу видети при кретању авиона, пише „Популар механикс“.

То су идентификовали уз помоћ брзих камера снимајући боце шампањца сачуване на разним температурама, како би анализирали шта се догађа након вађења чепова.

У милисекундама након отварања боце мехурићи се из ње ослобађју тако брзо да формирају замрзавајући ударни талас назван Махов диск, сличан трагу који се ствара приликом кретања авиона и ракета, наводи се у истраживању објављеном у часопису „Сајенс адванс“.

„Наш циљ је био да утврдимо шта се догађа током снажне декомпресије гасова одмах након искакања плутеног чепа, а феноменолошка повезаност са аероинжењерством право је изненађење“, каже физичар Жерард Лижер-Белер са Универзитета „Ремс“.

Колико се брзо ови гасови ослобађају? Лижер-Белер каже да мехурићи из боце могу достићи брзину до Мах 2, двоструко већу брзину звука. Ти надзвучни гасови се покрећу екстремним променама притиска у боци, преноси хрватски „Експрес“.

Током ферментације се отопљени мехурићи гасова угљен-диоксида формирају у течности. Ти отопљени мехурићи се задржавају у течности под притиском угљен-диоксида у боци шампањца. Кад чеп искочи, сав тај гас се ослобађа.

Количина притиска у боци зависи од температуре на којој се боца држи. Лижер-Белер и његов тим су открили да ако се боца шампањца чува на 20 степени Целзијуса, притисак у њему расте до 7,5 бара. Ако боца досегне температуру од отприлике 30 Целзијуса, притисак у боци може порасти на 10,2 бара.

Кад се пусти притисак, температура угљен-диоксида избаченог из боце (и водене паре у близини) пада, а гасови се кондензују у маглу. То се догађа због појаве која се назива адијабатско хлађење. Како се волумен гасова повећава, његова температура опада.

Лижер-Белер каже да је главни изазов био снимање снимака отварања шампањца и изласка чепа. Он и његов тим често користе снимке велике брзине за проучавање физике свакодневних предмета, а претходно су објавили рад који проучава физику пуцања мехурића шампањца.

EUR/RSD 117.5950
Најновије вести