Пронађена лобање изумрле врсте крокодила

АУСТРАЛИЈА: - У централној Аустралији откривена је осам милиона година стара лобања крокодила, за коју се верује да је припадала изумрлој врсти, саопштили су данас аустралијски научници.
t
Фото: pixabay.com

Лобања је пронађена око 200 километара од Алис Спрингса на Северној територији још 2009 године и сматра се да припада непознатом роду гмизаваца Бару, преноси ББЦ

Доктор Адам Јејтс, виши кустос земаљских наука у Музеју и уметничкој галерији Северне територије, изјавио је да је лобања убедљиво најбољи примерак крокодила из рода Бару који је до сада пронађен.

"Говори нам о новим врстама за коју нисмо знали да насељава централну Аустралију. Помало је изненађујуће да су крокодили настањивали реке централне Аустралије", рекао је он.

Како се наводи, та врста крокодила имала је низ анатомских разлика од осталих крокодила.

"То је најјачи члан рода Бару. Има посебно велике зуибе, па и мањи број зуба", изјавио је Јејтс.

Бару је део изложбе у музеју и уметничкој галерији Северне територије,а лобања из 2009.године није део изложбе, иако је изложен реконструисани 3Д штампани скелет крокодила.

Постоји низ разлога зашто је налаз тек сад изашао на видело.

Пре свега, припрема фосила попут овог, захтева пуно времена док се очисти и поправи.

"У време открића није било препознато да се ради о новој врсти Баруа, већ се сматрало да је то један од Баруа за кога већ знамо", изјавио је Јејтс.

EUR/RSD 117.2933
Најновије вести