У Мадриду отворен бар за поподневну дремку (Видео)

МАДРИД: У Шпанији је сијеста, поподневни одмор, традиционални начин живота, али одремати на јавном месту је нешто ново. 
kafic.jpg
Фото: Youtube Printscreen

"Siesta & Go" јавна спаваоница недавно је отворена у Мадриду по узору на већ постојеће у Лондону, Бриселу, Токију и другим већим градовима. 

Запослени у бару за одмор се надају да ће корист бити обострана, пише Глас Америке.

У Мадриду, људи који у послеподневним сатима осете умор или су поспани, уместо да потраже хлад где ће да седну или прилегну, сада могу да одморе у бару "Siesta & Go".

Бар за одмор се налази у срцу финансијског и комерцијалног центра и отворен је од 11 до 19. 

Опремљен је са 19 кревета, који могу да се изнајме на минуте или сате, а на муштеријама је да изаберу да ли желе засебну или просторију са више кревета. Изнајмљивање кревета у засебној просторији је око 15 долара на сат.

Бар нуди пословни простор и фотеље за оне који желе да се опусте или на миру читају књигу.

"Посао ми је далеко тако да сам сваки дан уморан и сијеста је одличан начин да повратим енергију", прича Филип Марко, графички дизајнер.

“Siesta & Go” има чисту постељину, ћебад и удобне јастуке. Гости ту могу да попију кафу, имају њи-фи, новине и кућне папуче, а када дође време за буђење особље их на време пробуди.

Попут многих других муштерија и Филип Марко је дошао до закључка да га кратак сан и опуштање освежава и враћа му снагу.

"Долазим да одремам око пола сата што ми је довољно да до краја дана радим пуним темпом."

Међутим не мисле сви Шпанци да је одлазак у бар на послеподневни одмор практично решење.

"То јесте традиција у Шпанији, али мислим да је више у питању легенда него традиција. Са данашњим начином живота, радним временом, стилом живљења има се веома мало времена за сијесту радним данима, бар у мом случају", каже банкар Карлос Виљароха.

Међутим здравствени радници ипак препоручују да се одрема током дана.

"Дремање се често сматра најмоћнијим природним подстицајем за рад. Подиже енергију, меморију, мотивацију и концентрисаност. Видели смо да особе које одремају током дана креативније решавају проблеме од оних који то не раде", истиче Гај Медоус, директор клинике "Школа сна".

Заговорници поподневног кратког сна се надају да ће, упркос ужурбаном темпу градског живота или захваљујући њему, многи препознати добробити сијесте и помоћи другима да открију ужитак поподневне дремке.

EUR/RSD 117.5516
Најновије вести