Два лека против артритиса смањују смртност од ковида-19

Лек под називом Актемра, који производи компанија "Рош", и "Санофијев" лек Кевзара, оба против артритиса, значајно повећавају шансе за преживљавање ковид пацијената
korona kovid tanjug
Фото: Tanjug/ Zoran Žestić

ЛОНДОН: Лек под називом Актемра, који производи компанија "Рош", и "Санофијев" лек Кевзара, оба против артритиса, значајно повећавају шансе за преживљавање ковид пацијената и смањују време лечења на одељењима интензивне неге, показују резултати испитивања.

Имуносупресиви Актемра (генерички назив тоцилизумаб) и Кевзара (генерички назив сарилума) смањују стопу смртности за 8,5 одсто међу пацијентима који су хоспитализовани због ковид-19 и који се налазе у критичном стању, показује студија која још увек није прошла процес рецензије, преноси Ројтерс.

То значи да би на сваких 12 пацијената леченим једним од ова два лека могао да буде спашен један живот, наводи професор Ентони Гордон са Империјал колеџа у Лондону и један од аутора студије.

Подаци добијени од око 800 ковид пацијената у критичном стању у интернационалној студији показали су да су два лека смањила стопу смртности са 35,8 одсто у контролној групи на 27,3 одсто у групи пацијената који су примили тоцилизумаб или сарилумаб, наводи агенција.

Испитивања такође показују да се пацијенти лечени овим лековима брже опорављају и да са одељења интензивне неге бивају отпуштени седам до десет дана раније него они који нису примили ову терапију.

"Санофи" је у септембру саопштио да Кевзара није испунила главне циљеве испитивања међу пацијентима у критичном стању у САД.

Компанија "Рош" је у новембру објавила да су истраживања показала да је Актемра помогла ковид пацијентима у најтежем стању, али да није било јасно да ли је лек људе одржавао у животу или је скратио време проведено на респираторима или оба.

Гордон наводи да претходне студије нису откриле јасне бенефите лекова, али да су овим испитивањима били обухваћени мање тешки случајеви и да им је ова терапија давана у различитим фазама болести.

Кључна разлика у односу на нашу студију је то што смо ми критичне пацијенте укључивали у испитивање 24 сата од прикључивања на респираторе, истакао је он.

Влада Велике Британије је саопштила да ће од лекара затражити да пацијенте оболеле од ковид-19 који се налазе у критичном стању лече овим лековима.

EUR/RSD 117.5811
Најновије вести