Имамо победника: Ова дијета је „најлакша на свету“

Сканди сенс дијета окарактерисана је и као „најлакша дијета на свету“ јер нема компликованих правила.
dijeta
Фото: pixabay.com

Творац је Данкиња, Сузи Венгел која се и сама читавог живота борила с вишком килограма. Након што се квалификовала за дијететичара и своје време посветила проучавању здраве исхране, схватила је да телесна тежина може да се регулише уравнотеженим јеловником, тачније правом комбинацијом протеина, поврћа и масноћа. Управо на томе се Сканди сенс дијета углавном и темељи.

Главна тајна лежи у планирању оброка на једноставан начин. Наиме, дневно би требало конзумирати три главна оброка који укључују четири шаке савршено уравнотежених оброка. Ако вам није јасно зашто се количина оброка мери шакама, Сузи је објаснила да је то зато што су људске шаке углавном пропорционалне с њиховом грађом и оброк такве величине је довољан да вас засити.

Ако се следе правила ове дијете и уз то јој се дода и бављење неком физичком активношћу, недељно може да се изгуби од 400 до 800 грама.

А шта је у овој дијети строго забрањено? Сканди сенс принцип не ограничава ништа осим слаткиша и грицкалица, као и нездравих газираних пића који се смеју да се конзумирају, али у строго ограниченом режиму или, још боље, да се скроз избаце. Или замене неким другим намирницама. На пример, уместо слаткиша, поједите воће.

Групе намирница које се препоручују су уобичајне: угљени хидрати укључују поврће које можете да поједете једну, односно, две шаке дневно, у зависности од тога да ли сте расположени и за неке друге, мање здраве, угљене хидрати попут тестенине, кромпира, пиринча или житарица, па чак и хлеба. У случају да желите да избегнете мању здраву опцију, можете слободно да нездраве угљене хидрате скроз да избаците и поједете две шаке поврћа које ће задовољити препоручени дневни унос по питању угљених хидрата.

Масноће су дозвољене у мери до три кашике. Можете да их уносите преко здравих и корисних орашастих плодова или ако сте случајно алергични на ту врсту хране, избор може да буде маслиново уље у салати, сос од авокада, маснији сиреви или путер.

Без беланчевина/протеина је немогуће изградити мишиће, те самим тим без њих нема ни успешне дијете. У јеловник зато обавезно укључите бело месо, рибу и јаја.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести