Бегечани ће од октобра имати канализациону мрежу и пречистач

Пречистач отпадних вода у Бегечу биће завршен до краја октобра ове године, а почеће да ради након што на њега буде прикључена трећина потрошача из овог приградског насеља, казао је градоначелник Милош Вучевић приликом обиласка градилишта.
e
Фото: Dnevnik.rs

По његовим речима, у питању је постројење са најсавременијом технологијом, у које је град уложио око 217 милиона динара, како би заокружио комуналну инфраструктуру у Бегечу.

- Бегечани ово чекају деценијама. Ради се о једном од најстаријих насељених места на територији Новог Сада, а до сада није било решено питање канализације. С правом су становници Бегеча то стављали као приориотет свих инвестиција на њиховој територији. Капацитет постројења је 4.000 прикључака, више него што тренутно има потрошача у селу. Када то завршимо, постројење предајемо "Водоводу и канализацији" који ће градити кућне прикључке и коначно у Бегечу нећемо имати септичке јаме, већ канализацију какву грађани одавно заслужују - истакао је Вучевић и додао да ће град "у једној мери помоћи финаисирање изградње кућних прикључака".

Вучевић је том приликом нагласио да је ове године град уложио око 30 милиона динара у уређење неколико бегечких улица, у нови мобилијар, јавно осветљење и дечије игралиште. По његовим речима, укупна вредност градских инвестиција у Бегеч у протеклих шест-седам година износи око 495 милиона динара.

- Не мислимо ту да станемо, има један мали потез Бегеча који није обухваћен канализацијом. То ћемо сад да урадимо, да не малтретирамо људе. Тако ћемо, крајем друге деценије 21. века, да решимо то питање. Камо среће да је то раније урађено, јер да су неки претходни стручњаци само део тога урадили, нама би данас било лакше - рекао је Милош Вучевић. Он је поручио да градска власт намерава да створи услове како би Бегечани имали квалитет живота као у Новом Саду, те да је град спреман да инвестира 200 милона динара за изградњу водовода у Бегечу. Вучевић је додао и да тиме вода у селу неће поскупети.

- Пошто је Бегеч је једини ван система градског водовода који, стога, не управља сеоским водоводом, имамо стално проблема са неисправном водом и са одржавањем те мреже. Град неће да ради ништа на силу, потребна је подршка локалне заједнице - казао је Вучевић.

У свом обраћању новинарима градоначелник се тако осврнуо на ситуацију у којој сеоским водоводом, грађеним самодоприносом, тренутно управља Месна заједница.

- Не разумем коме је у интересу да не да граду водовод, осим ако нема лични интерес и наплаћује воду у готовини и при томе се показује као заштитник Бегечана и бегечког водовода. Како ви то чувате Бегечане тиме што држите неисправан водовод и не можете да поправите ниједну цев кад вам пукне? Питање је за друге државне органе како неко сме да наплаћује воду у готовини и како се наплаћује вода? Није то питање добре воље, него је то питање норме, закона и система, ако је свуда уређено да локална самоуправа пружа комуналне услуге у свим градовима и општинама. Јесте да је сеоски водовод урађен из самодоприноса, али и Мост слободе је тако направљен. Да ли ви можете то да одржавате данас? Па не можете и мора то да ради неко ко има финансијске могућности. Друго, закон то не дозвољава - истакао је градоначелник Вучевић.

Како је навео, овом инвестицијом Бегеч ће решити испуштање отпадних вода пре Новог Сада, на сличан начин као што је то урађено у Ковиљу, Степановићеву и Руменки.

- Ширимо и даље ту мрежу. Инвестиција за изградњу Нове главне црпне станице 1 поред Жежељевог моста, вредна осам милиона евра, припрема је за изградњу централног пречистача у Новом Саду. По први пут ћемо имати такву технологију да се неће осећати непријатни мириси, да ће то бити технолошки исправно и еколошки дефинисано на начин на који Нови Сад то заслужује. То је први корак ка изградњи централног градског пречистача, који ће се налазити низводно од "Победе" изван Петроварадина. Тиме ћемо решити велики еколошки проблем Новог Сада и укинути главну црпну станицу код раскрснице Радничке улице и Кеја жртава рације - појаснио је Вучевић.

Будући комплекс пречистача површине је 1,5 хектара и налази се на око пола километара јужно од Бегеча. Сем самог постројења, у оквиру комплекса биће изграђене и интерне саобраћајнице, паркинг, јавно осветљење, водоводна и електро мрежа, а читав простор ће на крају бити озелењен. За одговарајући квалитет пречишћене воде предвиђена је примена комбинованог поступка механичко-биолошког пречишћавања, чиме ће, како је истакнуто, бити задовољени сви неопходни услови заштите животне средине, нарочито заштите околног земљишта, као и површинских и подземних вода.

Фото: Dnevnik.rs

У току уређење улица и спортских терена

Из програма редовног одржавања у Бегечу се тренутно финансира и асфалтирање Рибарске и улице Лазе Костића, уређење аутобуских стајалишта, изградња терена за баскет, као и пешачке стазе поред терена ФК „Бачка“.

У току је постављање дечијег игралишта и теретане, постављање клупа и стубова јавног осветљења, као и уклањање депонија, наводе из Градске куће. Такође, у току је израда техничке документације за изградњу канализације у улици Ослобођења и за саобраћајнице у улици Доситеја Обрадовића, затим партерног уређења са пратећом инфраструктуром и јавним осветљењем цркве у Бегечу, као и израда техничке документације за реализацију пројекта „46 урбаних џепова“ из апликације Европске престонице културе 2021.

Фото: Dnevnik.rs

 

На јесен Боцке долазе на ред

По речима градоначелника Милоша Вучевића, завршен је водовод и атмосферска канализација за Петровданско насеље у Каћу, док на јесен почиње изградња водовода и канализације за Боцке.

- У ребалансу смо обезбедили новац за првих пет километара водовода и канализације, после деценија прича. Чека нас врло компликована ситуација на Татарском брду. Дао сам налог урбанистима да измене планове детаљне регулације да бисмо тамо могли да пројектујемо водоводну мрежу. Морамо да сређујемо оне делове града који су настајали неплански, и у које су се у неким временима пуних мука и неприлика људи стицали на овај или онај начин. Данас град мора то да заокружује урбанистички - закључио је Вучевић.

С. Крстић

EUR/RSD 117.0769
Најновије вести