Бесплатни курс знаковног језика за запослене у установама културе

У оквиру пројекта „Приступачност”, Савез глувих и наглувих Војводине у својим просторијама до јуна реализује бесплатан курс знаковног језика за запослене у Галерији Матице српске, Архиву Војводине, Музеју Војводине, Спомен-збирци Павла Бељанског и Галерији ликовне уметности Поклон-збирка Рајка Мамузића. Циљ је да се културни садржаји приближе свима, те да се побољша живот и приступачност садржајима у установама културе за оне који слабије или уопште не чују јер, по речима секретарке Савеза глувих и наглувих Војводине Јадранке Ралетић, култура мора и може да буде доступна свима у сваком смислу.
1
Фото: Примена знаковног језика у Спомен збирци Павла Бељанског

– Желимо да они добро савладају основе знаковног језика и да буду оспособљени за основну комуникацију, на курсу се уче основе, као и у сваком другом језику, али смо се усредсредили на термине који су њима највише потребни – казала је Јадранка Ралетић, и додала да ће свих петнаестак полазника добити речнике и компакт-дискове те ће и код куће моћи да се усавршавају самостално.

– Сви добијају потврде да су похађали основни курс, а уколико буду зантересовани за даље усавршавање, за други или трећи ниво, радићемо и на томе. То је почетак широког спектра активности који ће се у нашем граду реализовати све до 2021. године и бројних пројеката које намењујемо свим глувим и наглувим особама, али и за све особе с инвалидитетом. Осим културних институција, знаковни језик би требало увести и у предшколске и образовне, верске институције, јавна предузећа и све организције у које глуви и наглуви одлазе.

Пројекат обуке знаковног језика у целости финансира Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе 2021”, а све полазнике на курсу обучавају тумачи знаковног језика Милица Магловски и Ана Дитрих.

По речима Јадранке Ралетић, полазници курса тек сад схватају значај познавања знаковног језика. То нам је потврдила и портпаролка Завода за заштиту споменика културе града Новог Сада Александра Зековић, која је објаснила да установе културе у Новом Саду, осим што су физички недоступне, немају неке услове да пруже у потпуности праву услугу особи која слабије чује, види или има неке проблеме у кретању.

– Ми имамо проблем с физичком приступачношћу, с обзиром на то да смо у стамбеној згради која нема лифт, а када нам дођу глуве и наглуве особе, ту се некако сналазимо, али се надамо да ћемо након ове обуке успети да савладамо све препреке и пружимо одговарајућу услугу онако како заслужују сви грађани – закључила је Александра Зековић, додајући да је обука доста захтевна и да има много тога да науче, али да верује да ће након ње бити способни да успоставе основну комуникацију с корисницима. – У основој школи сам мало учила знаковни језик, али никада нисам била на курсу и мислим да је врло занимљиво. Некако отвара другачије погледе на живот, почнете да гледате ствари из другог угла.

В. Бијелић

Фото: Ј. Јакшић Субић

Пројекат „Подршка особама с инвалидитетом” реализовала је „Панонија Медиа”, а суфинансиран је од Града Новог Сада. Ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.0443
Најновије вести