Циклонизација из ваздуха, са воде и са земље против речних комараца

„Циклонизација” је синоћ из ваздуха, са воде и са земље извела серију комбинованих третмана против речних комараца.
komarci, pixabay
Фото: Pixabay

Како наводе из овог предузећа у третманима у заштитној зони, уз цео ток Дунава, учествовала су два авиона, један хеликоптер, чамци и амфибијска возила, док су третмани са земље унутар градске територије, приградских насеља и села изведени са двадесет аутомобила опремљених УЛВ генераторима.

Ово је трећи овакав свеобухватан третман од почетка овогодишње систематске акције заштите здравља грађана од комараца на територији Новог Сада, а други у врло кратком периоду.

Претходни је изведен у понедељак увече, а из “Циклонизације” кажу да је ово показатељ са каквом хиперодукцијом речних комараца се суочавамо ове године. - Контрола успешности је показала да су третмани изведени у понедељак на територији Града Новог Сада имали високу ефикасност. Међутим, непосредно после њих уследила је миграција популација руралних - речних комараца на територију Града Новог Сада. Миграција подразумева кретање популација из нетретираних зона широм Војводине из плавних зона и ритова ка насељеним зонама. То је разлог што смо у врло кратком периоду добили бројност речних комараца у ЦДЦ клопкама која је неколико десетина пута већа од критичне и зато је било неопходно организовати ново комбиновано третирање из ваздуха, са земље и са воде, а у циљу спуштања бројности популација речних, руралних комараца испод критичне - објаснио је Дарио Аћимовић, менаyер за односе са јавношћу “Циклонизације”.

Правовремена реакција

Аћимовић подсећа да ове године имамо савршене хидрометеоролошке услове за хиперпродукцију комараца и да се цео регион бори са најездом комараца у урбаним зонама. За то што је стање у Новом Саду ипак знатно боље него у другим подунавским градовима, заслужни су, сматра Аћимовић, правовремени и свеобухватни ларвицидни и третмани против одраслих комараца који се спроводе још од априла.

С. С.

EUR/RSD 117.5668
Најновије вести