Цивилни и јавни сектор заједно за безбедно одрастање деце

НОВИ САД: Састанак чланова Координационог тела за борбу против насиља у основним и средњим школама на територији Града Новог Сада и представника Центра за несталу и злостављану децу, на који су позвани и представници Власотинца, Аранђеловца и Суботице, одржан је у Скупштини Града Новог Сада. Састанак је уприличен на иницијативу градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића и руководиоца Центра за несталу и злостављану децу Игора Јурића у циљу да се цивилни и јавни сектор умреже у активностима заштите безбедности деце и превенције насиља, као и да се добра искуства Новог Сада пренесу другим градовима и општинама у Србији.
n
Фото: novisad.rs

Према речима чланице Градског већа за образовање и председнице Координационог тела Дине Вучинић, састанку присуствују и представници Ученичког парламента, који иначе активно учествују у раду Координационог тела. Она је истакла да школе на месечном нивоу Координационом телу шаљу извештаје о стању безбедности, те да су у активности превенције насиља укључени наставници, родитељи и стручне службе школа.

- Циљ овог састанка је да у рад Координационог тела, на које смо поносни, укључимо организације цивилног сектора и појединце који имају знања и добру вољу, како би то тело било још учинковитије. Са Игором Јурићем имамо редовну комуникацију и договорили смо да након овог сусрета следећа етапа сарадње буде оснивање Дневног боравка за децу у ризику од насиља, тако да већ разматрамо локације, како би ускоро Нови Сад први у Србији имао такав облик збрињавања угроженог малолетног становништва. То што смо ангажовани више од других на овом пољу, не значи да у Новом Саду има више насиља, напротив, то значи да ми не окрећемо главу од проблема него настојимо да их брзо решавамо и што више превенирамо – нагласио је Вучевић.

Фото: novisad.rs

Јурић је рекао да је намера Центра за несталу и злостављану децу да добре праксе заживе и у другим срединама у Србији.

- Мислимо да сви градови и општине у Србији треба да имају Координационо тело какво има Нови Сад. У протеклих месец дана више пута сам разговарао и са градоначелником Новог Сада и са председником Вучићем који су ме уверили да ће, након што буде формирана, Влада Србије проблем насиља над децом третирати као водећу тему, изјавио је Јурић.

Он је оценио да ће након што оснује и Дневни боравак за децу у ризику од насиља, Нови Сад постати лидер у региону када је реч о заштити безбедности деце и спречавању насиља.

- Насиље је присутно у свим школама у Србији и овакви конкретни кораци морају се предузимати како оно не би ескалирало – закључио је Јурић.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести