Деца из Француске и Белгије у Футогу: Пријатељства везана креативним идејама

У оквиру омладинске међународне размене, млади из Белгије и Француске, у организацији Центра за мултикултуралну сарадњу „Жил Верн“, бораве у Дому ученика Пољопривредне школе у Футогу.
Razmena dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Њима су домаћини ученици новосадских средњих школа, чланови Центра „Жил Верн“. Сви заједно укључени су у активности, а циљ тог интернационалног пројекта је да подстакне боље разумевање међу младима.

„Ове године одлучили смо да у омладинску размену укључимо и родитеље да би упознали децу с којом ће се дружити њихова деца. Дочек је био фантастичан, а деца су била обучена у народне ношње. Заиста нам се веома допало, а није типично за сваку размену, то што су деца одмах почела да се друже и међусобно комуницирају“, прича председница Центра „Жил Верн“ Јелена Гламочанин.

Први дан је био резервисан за упознавање, а другог дана почеле су планиране музичке, позоришне, циркуске и спортске активности у којима, по речима Јелене Гламочанин, сви уживају и за које влада велико интересовање. Сва деца пођеднако су укључена у све активности, а на крају ће се свако определити за учешће у некој од њих и, за завршни перформанс 26. августа, припремити једну малу тачку. Пројекат ће, путем флајера, бити промовисан у Футогу. Оваква врста активности показује да се бројна пријатељства стичу кроз креативне идеје, заједнички рад и стварање.

Фото: Центар Жил Верн

Ове године аниматори радионица су млади који су до сад имали прилику да учествују у разменама па сад своје искуство деле с млађима.

Јелена Гламочанин каже да се води рачуна, одосно да се ослушкују потребе младих и, ако они имају жељу да нешто ураде другачије, то се поштује.

„С Јеленом сам од своје друге године, учила сам француски још у вртићу, већ доста дуго идем на размене и сваки пут стекнем неко ново искуство. За почетак учествујемо у свим радионицама, да бисмо могли изабрати оно што нам се највише свиђа, а ја сам одлучила да на крају будем у позоришној, јер то волим, имам искуство, а и у школи похађам драмску секцију“, наводи ученица Гимназије „Јован Јовановић Змај“ Анастасија Бабић (16).

Циркуска радионица обухвата вежбе акробације, а позоришна садржи елементе креирања поверења и импровизацију, односно учесници добијају теме на које ће креирати одређене сцене. У спортске радионице укључује се мало и плес, а биће организоване и такмичарске игре, док су музичке радионице посвећене прављењу инструмената и свирању на њима, као и упознавању инструмената с различитих континената.

„Највише ми се допала спортска радионица јер смо се сви заједно забављали и било је енергично. Први пут сам у Србији, а овде су нас веома лепо дочекали и свиђа ми се храна“, рекла је Армони Орегон (14) из Француске.

Домаћини младима из Белгије и Француске су ученици новосадских средњих школа, чланови Центра „Жил Верн“

И Антони Матју (15) из Белгије први пут је у Србији и највише му се свиђају емоције које су људи показали, као и мале ствари које му испуњавају дан.

„Определио сам се за театар, зато што ми се највише допадају радионице у којима глумимо, користимо мимику и импровизацију. Имали смо вежбу у којој је требало имагинарно да одвезујемо и скидамо ципеле као да смо усред неке непогоде, рецимо, мокри или нас је захватила ватра. Све ми је то веома забавно и имамо прилику да глуму прикажемо кроз нешто свакодневно“, објашњава он.

Осим планираних активности, које укључују креативне радионице,  млади из других земаља упознаће наш град и околину, српску културу и обичаје. Организовани су обилазак центра града, који обухвата друштвене игре за упознавање културних знаменитости и пикник у Дунавском парку, затим посета Штранду и Петроварадинској тврђави (Градски музеј и катакомбе), као и обилазак Сремских Каловаца и Стражилова.

„У вртићу „Жил Верн“ и школи француског језика сам од своје пете године, а учествовали смо до сад на много размена. Овде сам више да подстакнем децу да искористе максимум ове размене. Заиста је штета не учествовати у радионицама зато што је некога страх или стид јер из сваког дана у животу треба узети све што он доноси и пружа“, своје искуство је поделила и ученица Гимназије „Јован Јовановић Змај“ Јана Самарџић (17), која је на билингвалном француском смеру.

Фото: Центар Жил Верн

У реализацији свих активности Центар „Жил Верн“ добио је пуну подршку Града Новог Сада, који им је, у сарадњи с Пољопривреном школом из Футога и Музејом града Новог Сада, обезбедио обилазак музеја и катакомби, сувенире и аутобус за учеснике.

Омладинска размена одобрена је од Темпус фондације, као представника Националне агенције Србије за пројекте Европске уније и за програм „Еразмус+“ дела за младе.

Б. Павковић

EUR/RSD 117.5631
Најновије вести