Децa из Ранилуга у посети Градској кући

У Градској кући одржан je пријем за 45 основаца, васпитача и представника општине Ранилуг који ће и ове године, у организацији Црвеног крста Новог Сада, наредна четири дана боравити у нашем граду.
Gradska kuca, deca s Kosova24
Фото: Дневник (В. Фифа)

Децу из српске енклаве у Косовском Поморављу, која има око 6.000 становника, примио је члан Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин. Он је нагласио да је ово пета година како деца из општине Ранилуг долазе у Нови Сад те да му је драго што сваки пут посете и Градску кућу.

– Данашњи циљ је да виде Нови Сад јер они заиста живе у тешким условима и сигурно не могу имати такву слободу какву има просечно дете које живи у нашем граду – рекао је Огњен Цвјетићанин. – Из тог разлога желимо да им дочарамо како ми живимо овде и да им покажемо лепе ствари које нуди Нови Сад. Желимо да се осећају пријатно и понесу најбоље успомене које ће их пратити кроз живот.

Фото: Дневник (В. Фифа)

Он се захвалио Црвеном крсту Новог Сада и бројним институцијама, организацијама и појединцима који су допринели да се посета ученика с Косова успешно реализује.

По речима секретара Црвеног крста Новог Сада Драгана Лазића, до сада је на тај начин више од 200 деце из општине Ранилуг посетило Нови Сад. Он је изразио наду да ће се та хуманитарна акција организовати и додатно унапредити и наредних година.

– Поносни смо на ту активност, а циљ је да се деца пре свега упознају с културним знаменитостима нашег града и да мало улепшамо њихово детињство и да припомогнемо приликом наступања нове школске године – казао је Лазић.

Фото: Дневник (В. Фифа)

Председник општине Ранилуг Владица Аритоновић се захвалио Граду Новом Саду и позвао у посету својој општини, која, како каже, није толико велика, али има велико срце као Нови Сад. Након тога, у знак захвалности, уручио је члану Градског већа за спорт и омладину Огњену Цвјетићанину слику.

Подсећамо, Црвени крст Новог Сада пету годину заредом отвара врата за децу из Косовског Поморавља, а дванаестогодишња Анђела Стојановић из села Панчела у Нови Сад, путем те активности, долази други пут.

Фото: Дневник (В. Фифа)

– С обзиром на то да сам била прошле године, знам да је Нови Сад веома леп град и баш ми се свиђа – навела је Анђела. – Вероватно ћемо и наредна четири дана свашта нешто видети. Постоји велика разлика између мог места и Новог Сада јер људи овде поштују правила, а тамо не, тамо бацају смеће где стигну, а овде постоји ред.

Основни циљ те хуманитарне акције је подстицај образовања, културе и безбрижнијег одрастања деце из Косовског Поморавља. Деца из општине Ранилуг ће ове године бити смештени у ШОСО „Милан Петровић”, а у оквиру свог боравка ће упознати Фрушку гору, као и бројне културне и историјске знаменитости града.

К. Ивковић Ивандекић

EUR/RSD 117.1990
Најновије вести