Дела Милана Коњовића инспирисала фото-репортере

Изложба “Новосадски фотографи инспирисани Миланом Коњовићем“, у организацији компаније Color Media Communications, свечано је отворена вечерас у Спомен-збирци Павла Бељанског (Трг галерија 2) и трајаће до 6. децембра.
д
Фото: Dnevnik.rs

Мр Милана Квас, управница Спомен-збирке, и Роберт Чобан, председник Колор прес групе, поздравили су госте, представивши деветоро фото-репортера који су снимили по фотографију инспирисану једним од Коњовићевих дела, према сопственом избору.

У пројекту су учествовали: Јарослав Пап, којег је инспирисала Коњовићева слика “Шума” из 1913. године, Ненад Михајловић – “Сунцокрети” (1972), Радивој Хаџић – “Порушена црква у Лединцима” (1947), Бојана Андрић – “Срушени Раковац” (1947), Тијана Хен – “Лукац, карирана салвета (Лук и сланина)” (1951), Александар Мишков – “Ћира Фалционе” (1944), Александар Камаси – “Лопуд (Пристаниште на мору)” (1926), Гордана Јовић Атлагић – “Мој атеље” (1930) и Младен Секулић – “Конављанка на софи” (1935). Сви радови поменутих аутора красе изложбу, приређену у оквиру поставке изложбе “Коњовић из новосадских колекција”.

– Као неко ко воли да фотографише природу, нисам се двоумио која Коњовићева слика ће ме највише инспирисати. Када погледам дело “Шума”, имам утисак да бих је такорећи идентично насликао, па сам се из тог разлога трудио да фотографијом оригиналу дам лични печат, такозваним шпиц-лихт светлом, а да, опет, много не импровизујем – рекао је мајстор фотографије Јарослав Пап.

“Дневниковом” фото-репротеру Радивоју Хаџићу као иснпирација послужила је “Порушена црква у Лединцима”.

– Данашњи изглед цркве пробао сам на најбољи начин да укомпонујем у репродукцију оригинала. Задовољан сам како је то све на крају успело, а видим да је занимљиво и посетиоцима, што ме радује – прокоментарисао је Хаџић.

Отварању изложбе претходило је предавање Небојше Васића, кустоса Галерије “Милан Коњовић“ у Сомбору.

Фотографије деветоро аутора ће након изложбе, од 9. децембра, бити изложене на паноима на Тргу слободе, у оквиру фестивала Новосадски винтер фест.

С. С.

EUR/RSD 117.4684
Најновије вести