Девета новосадска размена књига одржана у Еђшегу

Новосадска размена књига, девета по реду, у организацији портала „Преразмишљавање“, одржана је у недељу четврти пут у Културној станици „Еђшег“. Тема јесење размене била је „Књиголожачака зимница“ и одвијала се кроз неколико различитих акција.
Edjseg/R. Hadzic
Фото: Р. Хаџић

- Ово је наша годишњица сарадње са „Еђшегом“, јер размена књига је била један од првих великих догађаја овде – објаснила је програмска директорка Новосадске размене књига Катарина Костић. – Размена окупља књиге и љубитеље књига. Неколико десетина књига имамо у бази размене коју зовемо хранитељска библиотека, у оквиру које око 1.000 људи у једном годишњем добу дође, узме књигу, али и остави неке за које сматра да би друге усрећиле. Сви се слажемо да је чиста измишљотина то да је књига мање цењена. Људи данас читају више него икад, али су и књиге једнако скупе, те због тога више посетилаца има овде него, рецимо, на неким мини-сајмовима, изложбама и слично. Књиге су овде бесплатне, а људи имају могућност да разговарају о делима која их занимају.

У оквиру јесење размене књига и теме „Књиголожачке зимнице“ студенти су поново имали предност. Уколико им је последња оцена у индексу деветка, могли су, док има залиха, потражити и своју теглу зимнице. „Књигом до осмеха”, односно куповина књига хуманитарном СМС-поруком, “Фабрика стихова-персонализоване песме”, “Питајте библиотекарку“ и „Фестивал менталног здравља: разговор о читању“ још неке су од акција које су овом приликом одржане у Културној станици „Еђшег“. Поред тога, гошћа на резиденцији у нашем граду, бугарска ауторка Иванка Могилска је у дворишту „Еђшега“ са библиотекарком посадила смокву.

Поред младих, међу посетиоцима је било и малишана приметно заинтересованих за књиге.

- Волим сликовнице – рекла је четворогодишња Леа Ранковић. – Већ сам доносила књиге овде, а сад мама и ја тражимо нешто интересантно. Прошли пут сам нашла лепу књигу у којој бата чува планету Земљу. Волим и „Патролне шапе“ које увек некога спасавају. То је лепо, јер увек помогну некоме у невољи.

        Б. Павковић

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести