“ДНЕВНИК” У КОВИЉУ: Место чудесне лепоте и историјских знаменитости

Много се чиме Ковиљчани могу похвалити.
1

У том селу рођен је чувени интелектуалац, доктор правних наука, новинар и песник Лаза Костић. Поносни су мештани на надалеко чувени Ковиљски манастир Светих арханђела Михаила и Гаврила, као и на свој ФК „Шајкаш”, један од најстаријих клубова у Војводини, а диче се и  чардом „На крај света”.

Мештани радо истичу и да се роде код њих стално враћају, а вожња чамцем и нетакнута природа Ковиљско-петроварадинског рита никога не остављају равнодушним. Осим тога, у том крају не мањка урабаних легенди и митова, будући да се мештани могу подичити и једним од најстаријих клубова лажова.

Природне лепоте, историјске знаменитости, уз добре домаћине и интересантне приче, учинили су да се у Ковиљу све више развија сеоски туризам. По речима председника месне заједнице Младена Верначког, за разлику од многих мањих места у Војводини, из којих становништво масовно одлази у град, Ковиљ је село које живи. Вредни, срдачни и гостопримљиви житељи дочакаће сваког путника намерника, те не чуди што кроз Ковиљ годишње прође на хиљаде туриста.

Осим природних лепота, то насеље издваја и дух мештана, који и даље негују породичне вредности и старе обичаје, попут вијања Божића. Без обзира на то што много раде, знају Ковиљчани и да уживају и да се друже па, иако су кафићи заменили кафане, седење на шору уз чашицу разговора још се задржало.

– Највидљивије промене, када је реч о инфраструктури, почеле су 2013. године – нагласио је председник МЗ Ковиљ Верначки. – Завршени су канализација с прикључцима, као и пречистач отпадних вода. Сређено је 80 одсто улица у селу, а пре тога су само понекад сређиване ударне рупе. Изграђна је окретница у Доњем Ковиљу, код гробља, као и Улица Стевана Пешића. Измењена је путна мрежа, тако да је аутобуска линија сад много приступачнија већем броју мештана, односно пут до стајалишта скраћен је с 1.800 метара на највише 400-500. Обновљен је парк посвећен солунским добровољцима.

У току је израда техничке документације атмосферске канализације у сливовима у Рибарској улици и Улици Душка Вицкова, као и за пројекат „46 урбаних yепова – микролокација Ковиљ”, односно за урбани џеп на Тргу ослобођења. Недавно је најављено и проширење вртића, али и уређење центра.

Младен Верначки каже да је у плану сређивање спомен-куће Лазе Костића, као и рехабилитација куће палог борца из Другог светског рата Илије Нешина.

Месна заједница организује божићне и васкршње вашаре, на којима Ковиљчани излажу своје рукотворине, а не мањка ни спортских активности. Уз подршку Града, у последње две године организована је и ликовна колонија. Сеоски туризам се постепено развија и укључује се све више малих домаћинства.

Ковиљ се може похвалити и с два фолклорашка ансамбла „Васино коло” и „Лаза Костић”, али и шаховским клубом. Како нам је објаснио председник месне заједнице, много је манифестација и спортских активности које се организују у том селу, уз подршку Града Новог Сада, а изузетно важан догађај је и манастирска слава.

Младен Верначки хвали своје суседе и каже да Ковиљчани редовно одржавају простор испред кућа, а изглед села ружи неколико запуштених и напуштених објеката у центру насеља, попут несуђеног хотела и старе задруге.

Завршени су канализација с прикључцима, као и пречистач отпадних вода. Сређено је 80 одсто улица у селу. Изграђна је окретница у Доњем Ковиљу, тако да је аутобуска линија сад много приступачнија већем броју мештана (Младен Верначки)

Имајући у виду да се Ковиљ налази на ауто-путу између два највећа града у Србији, као и да се може похвалити богатом историјом, туристички потенцијал тог места је неоспоран, те тим пре изненађује то што у селу нема банке ни банкомата, али би то, по речима председника месне заједнице, ускоро требало да се промени.

Ј. Вукашиновић

фото: В. Фифа

Пројекат „Приградска насељаод оснивања до будућностије суфинансирао Град Нови Сад, а ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио новац

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести