Дочек Нове године у Подграђу - програм, сатнице и мапа прославе

НОВИ САД: Нови Сад као Европска престоница културе дочекује нову 2022. годину уз несвакидашњи уметнички и продукцијски програм који ће осветлити барокни амбијент Подграђа Петроварадинске тврђаве.
d
Фото: novisad2022.rs

У односу на претходне године, Нови Сад прави искорак и када је у питању сама локација Дочека. Новосађани и њихови гости ће 31. децембра у 20 часова и 22 минута имати прилику да погледају део представе „Тесла, изуметник” редитеља Небојше Брадића, у извођењу ансамбла Драме Српског народног позоришта код Варадинског моста тзв. „Дуга”, након чега ће публика бити позвана да у свечаној поворци пређе мост до Тесла – светлосне галерије која ће се налазити у Подграђу, где ће се наставити прича о човеку који је осветлио читав свет.

Теслину светлосну галерију отвориће прича о Теслином животу. О његовом односу према свету и достигнућима испричаће је на јединствен начин, кроз савремене уметничке изразе и технологије, бугарски мултумедијални уметник др Петко Танчев, италијански уметник др Алберто Новело, хрватски уметник Иван Марушић Клиф, кореографкиња Сташа Кукић, композитор Мирослав Новаков, студенти сценског дизајна са Факултета техничких наука у Новом Саду, као и координаторка пројекта др Милица Стојшић.

Након отварања, кроз читаво Подграђе до Београдске капије, публика ће моћи да открије и друге садржаје као што су ласерски перформанс италијанског уметника Алберта Новела See the Sound and Hear the light на Тргу Проте Михалџића који ће почети у 23 часа и 15 минута, док ће на самом улазу у Трг бити постављена интерактивна инсталација хрватског ументника Ивана Марушића Клифа Kinetic Rescanning у оквиру које ће публика моћи да истражи интеракцију свог покрета са звуком и сликом. Код саме Београдске капије у тунелу налазиће се рад свршених студената сценског дизајна са Факултета техничких наука – „СветЛОСТ” који се бави светлошћу као животном енергијом, али и феноменом светлосног загађења.

Такође, публика ће на неколико бина у Подграђу уживати у музичким наступима, па ће тако ди-џеј Dark Angel наступити у 22 сата на главној бини испред Београдске капије, а након ње и Noise Destruction на истом месту у 23 часа и 15 минута.

Такође, на великој сцени смештеној на Тргу Проте Михалџића од 22 сата публика ће слушати Elektro Guzzi, а од 23.45 Nipplepeople.

На малој сцени у Штросмајеровој улици наступиће Канда Коџа и Небојша док ће у 23.30 свој концерт почети Ђорђе Миљеновић.

EUR/RSD 117.1990
Најновије вести