Додатних 100 милиона за одржавање саобраћајница

Иако је за одржавање објеката путне привреде првобитно из градског буyета намењено 800 милиона динара, пред одборницима Скупштине града сутра ће се наћи предлог да се тај износ увећа 100 милиона динара, који ће бити обезбеђени из текуће буyетске резерве.
16 - semafor
Фото: Dnevnik.rs

Тај додатни новац биће уложен у одржавање саобраћајница за које ће прерасподелом новца, уместо 300 милиона динара, бити издвојено укупно око 635,3 милиона.

Више новца планирано је и за одржавање хоризонталне и вертикалне сигнализације – 75 милиона динара, односно 60 милиона за светлосну и семафорску сигнализацију.

Износ за одржавање путева у зимским условима је умањен 232 милиона динара, тако да ће у ту сврху ове године бити утрошено 89,2 милиона, од укупних 900. Мање новца намењено је и за одржавање мостова, односно, уместо шест милиона, сада је предвиђено два.

Из програма за 2020. годину укинуте су позиције попут одржавања хоризонталне сигнализације применом дебелослојне пластике и апликативних материјала (20 милиона), одржавања заштитних ограда (четири милиона), одржавања и унапређења саобраћајне сигнализације (15 милиона) и одржавања и унапређења опреме за контролу и праћење саобраћаја, а ти износи преусмерени су на одржавање саобраћајница.

Као што је и раније планирано, 47,7 милиона динара ће бити обезбеђено из наменског прихода од новчаних казни за саобраћајне прекршаје, док ће се шест милиона динара финасирати из накнаде за промену намене обрадивог пољопривредног земљишта и других пара остварених од давања у закуп пољопривредног земљишта, односно објеката у државној својини.

Промене нема ни када је реч одржавању коловоза, пешачких стаза и платоа на Петроварадинској тврђави, за које је планирано милион и по динара. Као што је првобитно и предвиђено, 20 милиона динара биће издвојено за одржавање тротоара, бициклистичких стаза и рекреативних површина, те шест милиона за одржавање некатегорисаних путева, седам милиона за одржавање вегетације и прегледности на прелазима преко железничке пруге као и четири милиона динара за ванредно одржавање саобраћајних површина због јавних манифестација под покровитељством Града Новог Сада.

Програм, иначе, реализује Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције, а одржавање је поверено ЈКП „Пут”.

Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.4618
Најновије вести