Додељени УГОВОРИ О СУФИНАНСИРАЊУ ЕНЕРГЕТСКЕ САНАЦИЈЕ кућа и станова Ево шта НОВОСАЂАНИ ПОСТИЖУ УЛАГАЊЕМ у енергетску ефикасност

Уговори за реализацију мера енергетске ефикасности у домаћинствима, попут замене столарије и котлова, побољшањa изолације, уградњe соларних панела, додељени су данас суграђанима који су за субвенције конкурисали путем Јавног позива.
г
Фото: Град Нови Сад

Уговоре је добило 260 грађана с пребивалиштем на територији Новог Сада, а те документе уручили су им министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић и градоначелник Милан Ђурић.

Имајући у виду велики одзив, Новосађани су препознали да улагањем у енергетску ефикасност могу да смање потрошњу енергије у својим домаћинствима, те смање рачуне.

Осим тога, по речима градоначелника Милана Ђурића, то је начин заштите животне средине у Новом Саду. У оквиру „Пројекта чисте енергије и енергетске ефикасности за грађане“ који се реализује уз подршку Министарства рударства и енергетике, субвенције су добили грађани који су испунили услове јавног позива, којим је предвиђено девет мера, за које је извојено укупно 37,5 милиона динара.

Фото: Град Нови Сад

- Све те мере доприносе да трошимо мање енергије, да домаћинства имају ниже рачуне, али и да се читав енергетски систем успешније носи са два највећа изазова – енергетском кризом и енергетском транзицијом -  истакла је Дубравка Ђедовић Хандановић. - Паметна потрошња енергије значи да истовремено смањујемо загађење и чувамо животну средину, а да притом се ничег не одричемо у нашој свакодневици.

Она је напоменула да је енергетска ефикасност област у којој Србија већ прави крупне кораке, те да ће тај напредак биће још бржи, уз подршку државе, додатним улагањима.

- Све то не би било  могуће без подршке грађана, који су препознали да је питање како трошимо енергију нешто што се тиче свих нас, где сви можемо дати свој допринос, и од чега на крају сви имамо користи, кроз мање рачуне и здравију животну средину - рекла је министарка Ђедовић Хандановић. - Са данашњим даном, укупно је потписано близу 1.400 уговора, у 20 градова и општина широм Србије. На јавном позиву новац је добила 131 локална самоуправа, што значи да ће се тај број даље повећавати, што се односи и на Нови Сад, где нису сва средства потрошена грађани још могу да се пријаве. Министарство и Град су до сада у енергетску ефикасност у претходне три године укупно уложили око 211 милиона динара.

Фото: Град Нови Сад

Министарка је најавила даљу подршку грађанима, кроз јавне позиве, како би смањили потрошњу енергије у домовима, а биће настављена и улагања у јавне објекте.

- Уложићемо 63 милиона динара у енергетску санацију ОШ „Бранко Радичевић“, а Нови Сад је један од градова који учествује у јавном „ESCO пројекту“, чији је циљ унапређење енергетске ефикасности у стамбеним зградама прикљученим на системе даљинског грејања и прелазак на наплату према потрошњи топлотне енергије - рекла је Дубравка Ђедовић Хандановић. - Јавни позив је још у току (траје до 26. децембра), а Град је доставио податке о 122 зграде са специфичном топлотном потрошњом већом од просека, (укупне површине 417.000 метара квадратних). - Тај програм ће омогућити стамбеним заједницама да, бесповратним средствима, покрију трошкове припреме техничке документације и 50 одсто вредности инвестиција, а да преосталих 50 одсто отплате кроз рачун за грејање (у периоду од осам до 11 година), а да ти рачуни буду на сличном нивоу као сада.

Фото: Град Нови Сад

Градоначелник Милан Ђурић подсетио је на то да је, на основу спроведених јавних позива, током претходне и ове године у Новом Саду 56 грађана добило новац за уградњу соларних панела, 369 за замену столарије и 12 за уградњу котла на гас.

- Иначе, наш Град је у складу са Законом о енергетској ефикасности, донео Програм енергетске ефикасности за период од 2022-2024. године, који се разрађује годишњим плановима - објаснио је Ђурић. - Програмом је, као једна од мера за унапређење енергетске ефикасности, планирана санација јавних објеката, при чему је предност дата предшколским и школским објектима. До сада је у оквиру те мере, уз подршку ресорног министарства, урађена енергетска санација вртића „Бубамара“, док је реализација у ОШ „Бранко Радичевић“ у току. Осим тога, у току и Јавни позив за избор стамбених заједница - кандидата за енергетску санацију стамбених и стамбено-пословних зграда прикључених на систем даљинског грејања на територији Новог Сада, а реализација те активности предвиђена је Јавним ЕСКО Пројектом, који заједнички реализују Министарство рударства и енергетике, Град Нови Сад и Европска банка за обнову и развој.

Фото: Град Нови Сад

Ђурић је подсетио на то да Град потписао Меморандум о разумевању у реализацији пројекта у сарадњи са Америчком агенцијом за међународни развој, под називом „Боља енергија“, који се у Србији имплементира у периоду од 2021. до 2026. године.

- Одлична вест за све Новосађане је да ће у оквиру тог пројекта, уз подршку Америчке агенције за међународни развој, у наредним месецима у нашем граду бити отворен Енергетски инфо-центар, у ком ће грађани на једном месту моћи да добију све информације и одговоре о томе колике су могуће уштеде, које су мере најбоље за њихово домаћинство, које процедуре треба да прођу да би добили субвенције које дају Република и Град, као и како се та инвестиција може отплатити из остварених уштеда или како могу да производе енергију за своје домаћинство - најавио је градоначелник Ђурић. - На тај начин стварамо институцију, која ће бити директно у служби грађана и која ће својим стручним радом доприносити повећању кућног буџета, кроз производњу споствене енергије или смањењем трошкова повећањем енергетске ефикасности. Трудимо се да допринесемо општем бољитку у области енергетске ефикасности и да позитивно утичемо на ресурсе, који су веома ограничени и  зато је важно развијамо свест о њиховој потрошњи и да свако од нас буде рационалан. Зато су ова средства дата на располагање директно грађанима. И ово радимо заједно Град Нови Сад и Влада Републике Србије што преставља најбољи пример сарадње локалне и републичке власти.  Само заједно, уједињени око истог циља, можемо да створимо боље сутра.

Ј. Вукашиновић

БОНУС ВИДЕО

 

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести