Дом здравља Нови Сад: Стигле вакцине против грипа

НОВИ САД: У Дом здравља “Нови Сад” дистрибуирано је 8.000 доза вакцине против грипа и, како се наводи у саопштењу, даља дистрибуција по одељењима је почела одмах.
vakcina doktor injekcija
Фото: pixabay.com

У целом свету, основна стратегија борбе против грипа подразумева употребу тритипне, инактивисане ’’СПЛИТ’’ вакцине. За сваку сезону грипа, Светска здравствена организација, препоручује састав вакцине, који је јединствен за цео свет и зависи од актуелних сојева вируса.

Сезонска тровалентна вакцина препоручује се: свим особама старијим од 6 месеци с хроничним поремећајем кардиоваскуларног и плућног система укључујући и астму, с метаболичким поремећајима, а нарочито дијабетесом, с обољењима бубрега и јетре, крвним болестима, малигним обољењима, као и с имунодефицијенцијом укључујући и ХИВ.

Такође, вакцина се препоручује и свим особама старијим од 65 година живота, као и свим лицима смештеним у геронтолошким центрима и установама социјалне заштите, укључујући и запослене.

Препорука је да се вакцинишу и запослени у здравственим установама и јавним службама.

Како наводе у Дому здравља, примена код трудница се разматра од другог триместра трудноће, уз консултацију с изабраним гинекологом, док се онима које су у повећаном ризику од пратећих компликација услед грипа препоручује вакцинација без обзира на стадијум трудноће, уз консултацију с изабраним гинекологом.

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести